Ματίες στον κόσμο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΓΚΑΗ

Shanghai Tower

Aποπερατώνεται και σε λίγο θα αποκαλυφθεί ο Πύργος της Σαγκάης, που με ύψος 632 μέτρα θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο του κόσμου, μετά το Burj Khalifa στο Ντουμπάι. Στη φωτογραφία, ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες, ο Marshall Strabala, ποζάρει στον πέμπτο όροφο έχοντας πίσω του μια μακέτα του Πύργου, ο οποίος, ως νέο αξιοθέατο της Κίνας, υψώνεται με μια ελαφρά κλίση.

ΜΟΣΧΑ

Το Garage του Ρεμ Κούλχαας

Νέο αξιοθέατο στη Μόσχα είναι το Garage, ένας νέος χώρος σύγχρονης τέχνης που δημιούργησε η συλλέκτρια έργων τέχνης Ντάσα Ζούκοβα. Παρήγγειλε στον Ρεμ Κούλχαας και στο γραφείο του, ΟΜΑ, τη μετασκευή μιας παλιάς καφετέριας, της σοβιετικής εποχής, σε ένα απαστράπτον κέντρο τέχνης, που μαζεύει το πιο προχωρημένο κομμάτι της ρωσικής κοινωνίας και των ξένων συλλεκτών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Η ιστορία της καινοτομίας

Στο περίφημο Smithsonian, στο Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, σε μια νέα πτέρυγα παρουσιάζεται η έκθεση «American Enterprise». Είναι μια αφήγηση της διάδρασης ανάμεσα στον καπιταλισμό και στη δημοκρατία με άξονα την καινοτομία και την πρόοδο της τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, είναι η ιστορία της αμερικανικής επιχειρηματικότητας, με εκθέματα που θα συγκινήσουν ένα ευρύ κοινό.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Στην καρδιά της Αμερικής

www.metmuseum.org

Υδάτινη ραχοκοκαλιά της Αμερικής, οι ποταμοί Μισισιπής και Μιζούρι είναι και μια αμερικανική «Αρκαδία». Εξιδανικεύτηκαν ως «σύνορο», που έπρεπε να καταλυθεί για την προσπέλαση μέχρι την Αγρια Δύση και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτήν την αμερικανική ενδοχώρα ζωγράφισε με τρόπο συμβολικό και αρχετυπικό ως προς τους συνειρμούς και την αισθητική ο George Caleb Bingham (1811-1879). Eνα μεγάλο μέρος του έργου του είναι αυτήν την περίοδο και έως τις 20 Σεπτεμβρίου το θέμα μιας νέας έκθεσης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης με τίτλο «Navigating the West: George Caleb Bingham and the River». Ως ένας μεγάλος δάσκαλος της αμερικανικής ηθογραφίας, με ιδιαίτερη αισθητική δύναμη και εξαιρετική ισορροπία όγκου και χρώματος, ο George Caleb Bingham επανέρχεται στο προσκήνιο της τέχνης με 40 έργα. Είναι η πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του έπειτα από 25 χρόνια.

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ

Ξεριζωμένο σπίτι

H πόλη της Καρλσρούης φιλοξενεί έως τις 27 Σεπτεμβρίου την υπαίθρια έκθεση «Η πόλη είναι το άστρο – τέχνη στον χώρο κατασκευής». Εργα από διάφορους καλλιτέχνες δημιουργούν εφήμερες εγκαταστάσεις και ψευδαισθητικά παιχνίδια μέσα στον αστικό ιστό οργανώνοντας μια νέα εμπειρία στα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. Οπως ο Αργεντίνος καλλιτέχνης Λεάντρο Ελριχ με το έργο του «Ξεριζωμένο». Το αιωρούμενο σπίτι με τις ρίζες στα θεμέλια γίνεται ένα σύμβολο ζωής και θανάτου, σε έναν ατέρμονο κύκλο μεταβολών.

ΤΟΚΙΟ

Λειμώνες με ίριδες

Δημιουργία του ιαπωνικού 19ου αιώνα είναι οι κήποι με τις ίριδες που σχεδίασε ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Meiji (1852-1912). Σχηματίζουν μοβ φούντες με κίτρινα λοφία στους καταπράσινους τάπητες αυτού του πάρκου στο Τόκιο, όπου κάθε χρόνο, στην αρχή του καλοκαιριού, το ολάνθιστο θέαμά τους γίνεται αντικείμενο λατρείας και θαυμασμού από Ιάπωνες και ξένους επισκέπτες. Πάνω από 150 είδη και 1.500 ρίζες δημιουργούν ένα αξέχαστο θέαμα και συμβάλλουν στην αποκόμιση μιας αξέχαστης εμπειρίας για χιλιάδες πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή