Φυγή ιαπωνικών επιχειρήσεων από Κίνα λόγω αύξησης του κόστους εργασίας

Φυγή ιαπωνικών επιχειρήσεων από Κίνα λόγω αύξησης του κόστους εργασίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση του κόστους της εργασίας στην Κίνα σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης αλλά και την αυστηρότητα των κινεζικών αρχών εξωθούν πολλές ξένες επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη χώρα που στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε γι’ αυτές ένα είδος χρυσωρυχείου. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αφενός τον διπλασιασμό του κόστους της εργασίας μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια και αφετέρου την υποτίμηση του ιαπωνικού νομίσματος. Είναι ενδεικτικό ότι στον κρίσιμο για την Κίνα τομέα της μεταποίησης, οι αποδοχές ενός εργαζομένου έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί σε διάστημα λίγων χρόνων: το 2012 έφθασαν τα 13 γουάν την ώρα, ενώ το 2000 δεν ξεπερνούσαν τα 3,4 γουάν την ώρα.

 Παράλληλα, ο Τζια Βάιχενγκ, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων δηλώνει βέβαιος πως «θα εξακολουθήσει να αυξάνεται ο αριθμός των ιαπωνικών εταιρειών που θα εγκαταλείπουν την Κίνα». Η εικόνα αυτή της Κίνας, 40 χρόνια από τότε που η χώρα άνοιξε τις πόρτες της έστω και διστακτικά στον εξωτερικό κόσμο, προκύπτει από ρεπορτάζ της ιαπωνικής οικονομικής εφημερίδας Nihon Keizai Shimbun, που θεωρείται αντίστοιχη της Wall Street Journal και των Financial Times. Σε αυτό τονίζεται ότι στην οικονομική δυσπραγία των ιαπωνικών επιχειρήσεων προστίθεται και η αυστηρότητα των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών που με μεγάλη ευκολία πλέον επιβάλλουν πρόστιμα και κυρώσεις στις ξένες επιχειρήσεις, καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται πλέον για την τεχνογνωσία που στο πρόσφατο παρελθόν τους προσέφεραν οι ξένες επιχειρήσεις. Ετσι από έρευνα του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι μέσα στο 2013 έφυγαν από την Κίνα 205 ιαπωνικές επιχειρήσεις όταν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχαν φύγει μόνον 17.

Το αποτέλεσμα είναι να επιβραδύνονται διαρκώς οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα: τους πρώτους πέντε μήνες του έτους δεν αυξήθηκαν παρά μόνον κατά 10,5% φθάνοντας στα 47 δισ. ευρώ. Σημειωτέον ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση 47,4% φθάνοντας στα 40 δισ. ευρώ. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν στην Κίνα μέσα στη δεκαετία του 1980, καθώς τις προσείλκυσε η τεράστια αγορά της και το χαμηλό κόστος των εργατικών. Παρά τους κινδύνους πολιτικής φύσης τους οποίους είχαν τότε εκτεθεί, δημιούργησαν θυγατρικές στην Κίνα με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν στην Κίνα τουλάχιστον 20.000 θυγατρικές ιαπωνικών εταιρειών. Οι αλλαγές που βρίσκονται, όμως, σε εξέλιξη στον ασιατικό οικονομικό γίγαντα έχουν σαν αποτέλεσμα ορισμένες ιαπωνικές επιχειρήσεις να αδυνατούν ακόμη και να αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Εξάλλου, σχετική έρευνα του Economist καταλήγει στο συμπέρασμα πως θα εξακολουθήσει να αυξάνεται το κόστος της εργασίας στην Κίνα έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς: εκτιμάται πως στο σύνολο της επικράτειας της Κίνας θα φτάσει στα 31,9 γουάν μέχρι το 2020, οπότε και θα ισοδυναμεί με τα 5,2 δολάρια στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση που επαληθευθούν οι εκτιμήσεις αυτές θα έχει σημειωθεί ετήσια αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων της τάξης του 12% μόλις σε διάστημα επτά ετών από το 2013 ώς το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT