Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση για πεντάμηνη παράταση

Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση για πεντάμηνη παράταση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρόταση των θεσμών «κρίνεται παντελώς ανεπαρκής» και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθειά υφεσιακά μέτρα, ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση. «Αν αυτή η πρόταση γινόταν αποδεκτή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, οι πολίτες και οι αγορές θα προεξοφλούσαν ένα πεντάμηνο περαιτέρω συρρίκνωσης που θα οδηγούσε σε άλλη μία διαπραγμάτευση υπό συνθήκες κρίσης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές καθιστώντας σαφές ότι μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Ως προς το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων πέντε μηνών οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, η πρόταση των θεσμών αφορά 12 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκούς θεσμούς (EFSF και επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα SMP) συν 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, τα οποία, όμως, είναι απίθανο να αποδοθούν όπως εξηγείται πιο κάτω, συνολικά, δηλαδή, 15,5 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα προβλέπει παράταση 5 μηνών και χρηματοδότηση 16,3 δισ ευρώ από την Ευρωζώνη, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα 16,3 δισ ευρώ προέρχονται από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ ύψους 10,9, την τελευταία δόση του προγράμματος ύψους 1,8 δισ ευρώ και 3,6 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP's). Επισης, οι δόσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε 4 δόσεις και ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων:

– Η Ευρωζώνη θα εκταμιεύσει 1,8 δισ ευρώ μόλις ψηφιστεί η συμφωνία και οι πρώτοι εφαρμοστικοί νόμοι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

– Η δεύτερη δόση ύψους 4 δισ ευρώ στα μέσα Ιουλίου και αφού η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Με αυτά θα καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων ύψους 3,5 δισ ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

– Στις αρχές Αυγούστου θα εκταμιευθούν 4,7 δισ ευρώ.

– Τον Οκτώβριο άλλο 1,5 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα παραπάνω ποσά κρίνονται ανεπαρκή, καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ποσά που το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει στους δανειστές του (κυρίως το ΔΝΤ), χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους δανειστές, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αύξηση των ρέπος.

Ακόμη, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η πρόταση δεν προβλέπει ούτε ένα ελάχιστο αποθεματικό για το ελληνικό δημόσιο αλλά ούτε και τις μελλοντικές αποπληρωμές του ΔΝΤ, ζήτημα ύψιστης σημασίας, δεδομένης της άρνησης του ΔΝΤ να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονται από την δανειακή συμφωνία καθώς κρίνει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Καθίσταται φανερό ότι η πρόταση των θεσμών, ακόμα κι αν δεν λάβουμε υπ’ όψη τα υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα που προβλέπει, αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει ενώ, κι αυτό είναι το ανησυχητικότερο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση, κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου», υπογραμμίζουν.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι από μέρος της η κυβέρνηση κατέθεσε λελογισμένη πρόταση (κάντε κλικ εδώ για να δείτε την τελευταία ελληνική πρόταση) διευθέτησης του χρέους και επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος, «πρόταση που αρνήθηκαν οι θεσμοί. Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή, ούτε και ηθικό δικαίωμα, να προσυπογράψει ένα νέο Μνημόνιο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή