Αποδόσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει πτωτικά ο χρυσός

Οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή στην Αθήνα

Υποχώρησε χθες η τιμή του χρυσού για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές είχαν όλη την προσοχή τους στραμμένη στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της, καθώς δεν είχε αποφασιστεί το μέλλον του δανειοδοτικού προγράμματος. Στο παρασκήνιο παραμένει πάντα η προοπτική αύξησης των επιτοκίων από τη Fed που θα είναι πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία. Αυτή η προοπτική ενισχύθηκε μέσα στην εβδομάδα ακόμη περισσότερο λόγω της ανακοίνωσης στοιχείων που έδειξαν ενίσχυση της κατανάλωσης την τελευταία εξαετία μαζί με αύξηση εισοδημάτων και μισθών στις ΗΠΑ. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κυμάνθηκε χθες στα 1.173 δολάρια την ουγγιά από τα 1.184 δολάρια τη Δευτέρα. Αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν πως, δεδομένης της ελληνικής κρίσης, η τιμή του χρυσού θα έπρεπε να είχε ενισχυθεί επειδή λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας. Εκτιμούν ότι οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω πτώση ώστε να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε χαμηλότερο αντίτιμο. Μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που πιθανολογείται να γίνει ακόμη και τον Σεπτέμβριο έχει ενισχύσει το δολάριο, αποδυναμώνοντας έτσι την τιμή του χρυσού. Από τα μέσα Μαρτίου, η τιμή του χρυσού κινείται από τα 1.160 μέχρι τα 1.230 δολάρια την ουγγιά.

Πετρέλαιο

Δολάριο / βαρέλι

Πτωτικά κινούντο και χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας της 30ής Ιουνίου. Από την έκβαση των συνομιλιών θα κριθεί αν η χώρα θα προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών αργού, αυξάνοντας περαιτέρω το πλεόνασμα προσφοράς στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, όμως, η αγορά πετρελαίου παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, καθώς ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε ανατίμηση του δολαρίου στο οποίο αποτιμάται ο μαύρος χρυσός. Ετσι το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε το απόγευμα κατά 25 σεντς στα 59,45 δολάρια και το Brent υποχωρούσε κατά 20 σεντς στα 63 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει 29 σεντς την Πέμπτη.

Ομόλογα

Ελληνικού Δημοσίου

Aστάθεια επικράτησε στην εγχώρια αγορά ομολόγων, καθώς οι εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες καθόρισαν τη πορεία των αποδόσεων και των τιμών των κρατικών ομολόγων. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στα επίπεδα των 57,25 λεπτών του ευρώ το πρωί της Παρασκευής με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 10,79%. Η τιμή του 5ετούς κρατικού ομολόγου κινήθηκε στα επίπεδα των 70,50 λεπτών του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 15,60%. Η απόδοση του 3ετούς κρατικού ομολόγου ανέρχεται στο 22,35% με την τιμή να φθάνει τα 71,25 λεπτά του ευρώ. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) κυμάνθηκε στα επίπεδα των 993 μονάδων βάσης. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ανήλθε στα 96,75 λεπτά του ευρώ το πρωί του Σαββάτου και η απόδοση ανερχόταν στο 0,86%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT