Ματέο Ρέντσι κατά Ευρωπαίων λόγω των προσφύγων

Ματέο Ρέντσι κατά Ευρωπαίων λόγω των προσφύγων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από «συγκεκριμένες δεσμεύσεις» πρέπει να ακολουθηθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μεταναστευτική κρίση, σχολίασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες χθες, ώστε η Ιταλία και η Ελλάδα να δέχονται μικρότερες πιέσεις. «Αν δεν συμφωνείτε με τον αριθμό 40.000, δεν είστε άξιοι να αποκαλείστε Ευρωπαίοι», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονταν στη Σύνοδο Κορυφής στη βελγική πρωτεύουσα. «Αν αυτή είναι η γνώμη σας για το τι σημαίνει Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Ή υπάρχει αλληλεγγύη ή μη σπαταλάτε τον χρόνο μας», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν νωρίς την Παρασκευή τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπισθεί η κρίση στη Μεσόγειο Θάλασσα και συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που θα μεταφέρει το βάρος της φροντίδας των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να διαφύγουν του πολέμου και της φτώχειας και προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην αποκατάσταση περίπου 60.000 ατόμων. Από το πρόγραμμα αποφασίσθηκε η εξαίρεση της Ουγγαρίας, η οποία είχε εξαρχής χαρακτηρίσει την πρόταση της Ε.Ε. «παράλογη», και η Βουλγαρία που αποτελεί μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ενωσης. «Είναι ένα ξεκάθαρα σημαντικό βήμα προς την εύρεση απαντήσεων στην κρίση αλλά σίγουρα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ανάμεσα στα οποία είναι και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντριαν Εντουαρντς, τονίζοντας ότι η συμμετοχή όλων των κρατών-μελών αποτελεί το κλειδί προς την επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. αποφάσισε η διανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη να γίνει σε εθελοντική βάση.

Συνολικά 153.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει σε ευρωπαϊκά κράτη από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα μέσα στο 2015 ― αριθμός κατά 149% μεγαλύτερος από τον περσινό, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT