Alpha Bank: Απομάκρυνση αβεβαιότητας, επίτευξη συμφωνίας

Alpha Bank: Απομάκρυνση αβεβαιότητας, επίτευξη συμφωνίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη ανάγκη να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετική πορεία υπογράμμισαν ο πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank κ. Βασίλειος Ράπανος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτριος Μαντζούνης, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Οπως τόνισε ο κ. Δ. Μαντζούνης: «Η απομάκρυνση της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της. Μετά την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επωφεληθεί των προοπτικών ανακάμψεώς της, ανέφερε, τονίζοντας ότι, με πλήρη επίγνωση των περιστάσεων, η τράπεζα είναι αρωγός στην προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας». Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank ανέφερε ότι «το 2014, για πρώτη φορά από την έναρξη της οικονομικής ύφεσης, η Ελλάδα επέστρεψε σε θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Κινητήριες δυνάμεις της ανάκαμψης ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, που ευνοήθηκαν από τις εξαιρετικές επιδόσεις στον τουρισμό και η τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Παράλληλα, επετεύχθη αξιόλογη αύξηση των συνολικών επενδύσεων, παρά την πολιτική αστάθεια που ενέσκηψε, ιδιαιτέρως από τα μέσα του έτους και εντεύθεν. Μοναδική εξαίρεση και σημαντική τροχοπέδη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας απετέλεσε η συνέχιση της φθίνουσας πορείας των επενδύσεων σε κατοικίες, εξαιτίας κυρίως του υψηλού φορολογικού βάρους που επεβλήθη στην ακίνητη περιουσία. Κατά τους πρώτους μήνες, ωστόσο, του 2015, η ανάκαμψη ανεκόπη. Η ανασχετική επίπτωση της παρατεταμένης αβεβαιότητας επί της οικονομικής δραστηριότητος, ιδιαιτέρως της επενδυτικής δαπάνης, είναι πλέον ορατή. Παρά την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία που προσδιορίζεται από το σχετικά αδύναμο ευρώ και τις μειωμένες τιμές πετρελαίου, η πραγματική οικονομία αδυνατεί να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό». Σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της Alpha Bank για το 2015 ο κ. Μαντζούνης σημείωσε ότι η διοίκηση «εντείνει την προσπάθεια για τη διασφάλιση των κεφαλαίων της μέσω της περαιτέρω ενισχύσεως της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και της ενεργού διαχειρίσεως της ποιότητος του χαρτοφυλακίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ομίλου Alpha Bank κ. Β. Ράπανος, ανέφερε ότι «το 2014 ήταν το πέμπτο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης το 2009. Ο κ. Ράπανος υπογράμμισε ότι η απομάκρυνση του κλίματος αβεβαιότητας και ανασφάλειας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να μη διακοπεί η δυναμική ανάκαμψης του προηγούμενου έτους. «Η συμφωνία με τους εταίρους, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία, θα διασφαλίσουν ένα θετικό, έστω και μικρότερο από τον αναμενόμενο, ρυθμό ανάπτυξης για το 2015 και θα δώσουν παράλληλα τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, τις δικές της προτεραιότητες. Προσέθεσε δε, ότι η εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής προσπάθειας».

Ο κ. Ράπανος ανέφερε, επίσης, ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βελτιώνει τις προοπτικές επιτάχυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και συνιστά μία μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία της Ευρωζώνης», κάτι που η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή