Οι κυρώσεις ΗΠΑ, Ε.Ε. κατά της Μόσχας πλήττουν την ιταλική βιομηχανία

Οι κυρώσεις ΗΠΑ, Ε.Ε. κατά της Μόσχας πλήττουν την ιταλική βιομηχανία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι Ρώσοι μαθαίνουν να ζουν με λιγότερα είδη πολυτελείας και ρούχα με υπογραφές, όπως αυτή του Ferragamo και χωρίς γνήσια ιταλική παρμεζάνα, οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία κοστίζουν στην Ιταλία που τους εξήγαγε αυτά τα είδη. Συνολικά η Ιταλία έχει χάσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια εξαιτίας των κυρώσεων και όπως δηλώνει στο Bloomberg η Ιταλίδα υπουργός Βιομηχανίας, Φεντερίκα Γκουίντι, οι Ιταλοί βιομήχανοι «ανησυχούν και φοβούνται».

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι δύο χώρες είχαν στενές εμπορικές σχέσεις και οι πλούσιοι Ρώσοι ντύνονται από τους οίκους υψηλής ραπτικής του Μιλάνου, ενώ καταναλώνουν ιταλικά τυριά. Από την πλευρά της η Ιταλία συνήθισε να αντλεί σημαντικά έσοδα από τις εξαγωγές της στη Ρωσία. Η κατάσταση άλλαξε, όμως, άρδην το περασμένο έτος, όταν ΗΠΑ και Ε.Ε. επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία προκαλώντας αντίποινα από πλευράς του Πούτιν, που έσπευσε να απαγορεύσει μια σειρά εισαγωγών σε είδη διατροφής, από το κρέας μέχρι τα γαλακτοκομικά.

Το πλήγμα για την Ιταλία είναι, βέβαια, μεγάλο, καθώς οι εξαγωγές είναι ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη γειτονική χώρα. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, να έχει χάσει για πάντα τη ρωσική πελατεία της, που έχει στραφεί στην Ελβετία, καθώς η χώρα των Αλπεων δεν ανήκει στην Ε.Ε. και δεν υπόκειται στους κανόνες της.

Την ανησυχία αυτή εκφράζει η κ. Γκουίντι, τονίζοντας πως ίσως η Ιταλία δεν «θα έχει πλέον το ίδιο μερίδιο αγοράς στο εμπόριο με τη Ρωσία όταν θα αρθούν οι κυρώσεις». Στη διάρκεια του περασμένου έτους, οι εξαγωγές της Ιταλίας στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 12%, που ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες φέτος έχουν μειωθεί κατά 29,4% οι πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της Ιταλίας, η χρονιά θα είναι σαφώς χειρότερη. Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, οι εξαγωγές ιταλικών ειδών ρουχισμού και υπόδυσης στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 16,5% το περασμένο έτος και κατά 9,6% τα είδη διατροφής και καπνού.

Επιπλέον, μείωση 4,1% σημείωσαν τα είδη μηχανολογικού εξοπλισμού. Εκτιμάται πως αν συνεχιστούν οι κυρώσεις όλο το τρέχον έτος, τα αντίστοιχα ποσοστά μειώσεων θα εκτιναχθούν στο 26,4%, 47,1% και 28,8%. Αν και φαίνεται πως η Ιταλία δεν μπορεί να κάνει πολλά, στη συνέντευξή της στο Bloomberg η κ. Γκουίντι αποκαλύπτει πως η ιταλική κυβέρνηση κινείται παρασκηνιακά, προσπαθώντας να επισπεύσει μια βιώσιμη ειρήνευση στην Ουκρανία, ώστε να καταστεί δυνατόν να αρθούν οι κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT