Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στο Eurogroup

Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στο Eurogroup

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσοχή της αγοράς παραμένει επικεντρωμένη στο θέμα της Ελλάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν με αγωνία την έκβαση του νέου έκτακτου Eurogroup που, βάσει δημοσιευμάτων στον Τύπο, έχει προγραμματιστεί για σήμερα Σάββατο στις 15.00 (ώρα Ελλάδος). Σύμφωνα με δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη του γεύματος της Συνόδου Κορυφής αργά την Πέμπτη, η νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει «αποφασιστική σημασία», γιατί ο χρόνος τελειώνει.

Η οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα καθώς και τα προαπαιτούμενα που θα τη συνοδεύουν θα πρέπει να εγκριθούν από τα κοινοβούλια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, διαδικασία που πρέπει απαραίτητα να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου που λήγει η 4μηνη παράταση της παρούσας Σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές. Με το θέμα της Ελλάδας να παραμένει ανοιχτό, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κινήθηκαν πτωτικά τις τελευταίες ημέρες αν και παρέμειναν σε επίπεδα σχετικά υψηλότερα από αυτά που είδαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας πριν από την κατάθεση νέων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης την Παρασκευή κυμαινόταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ημερών παραμένοντας όμως περίπου 2,6% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, γεγονός που δείχνει ότι, παρά τα αντιφατικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, η πλειοψηφία των επενδυτών θεωρεί ότι τελικά η Ελλάδα και οι Θεσμοί θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις οποιεσδήποτε διαφορές τους και θα καταλήξουν σε συμφωνία έγκαιρα.

Στην αγορά συναλλάγματος, όπως συμβαίνει άλλωστε σε περιόδους αβεβαιότητας, οι επενδυτές στράφηκαν για ακόμα μία φορά στα ασφαλή καταφύγια, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) Τόμας Τζόρνταν να υπονοεί σε δηλώσεις του την Παρασκευή ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να ανακοπεί ενδεχόμενη ανοδική τάση στο νόμισμα της χώρας, σε περίπτωση που οι ανησυχίες για την Ελλάδα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ των άλλων νομισμάτων πτωτικά κινήθηκε και το ευρώ, υποχωρώντας κοντά στα 1,1200 δολάρια την Παρασκευή μετά από άνοδο σε υψηλό ενός μήνα 1,1440 την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτός από την αβεβαιότητα για το θέμα της Ελλάδας, η εν λόγω ισοτιμία επηρεάστηκε αρνητικά και από μία σειρά νέων οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ που ενίσχυσαν την άποψη για σημαντική βελτίωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε ετήσια βάση (τελική εκτίμηση) τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT