Οχυρωμένο το Ντουμπάι από κρίση ακινήτων

Οχυρωμένο το Ντουμπάι από κρίση ακινήτων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίση στην αγορά ακινήτων του Ντουμπάι, με πτώση στις τιμές έως και 65% που παραλίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση το εμιράτο, αποτέλεσε ένα από πιο χαρακτηριστικά κεφάλαια στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Αυτήν τη φορά, φαίνεται να είναι πολύ καλύτερα οχυρωμένο από μια νέα κρίση λόγω των αυστηρότερων προδιαγραφών στα στεγαστικά δάνεια που επέβαλε η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από το 2013, της μεγαλύτερης εξάρτησης των κατασκευαστών από την ενοικίαση και όχι την πώληση ακινήτων και του διπλασιασμού του φόρου μεταβίβασης στα συμβόλαια των ακινήτων από την κυβέρνηση του Ντουμπάι. Από τις αρχές του έτους, οι τιμές των ακινήτων δέχονται πιέσεις λόγω της πτώσης των τιμών στα ακίνητα και της υποχώρησης των ισοτιμιών στην Ευρώπη και τη Ρωσία, αλλά και την υπερπροσφορά στα ακίνητα.

Εως και 10% αναμένεται να υποχωρήσουν φέτος οι τιμές των ακινήτων αφού ενισχύθηκαν κατά 35% το 2013. Από τις αρχές του 2014, η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μείωσε στους ομογενείς το ποσοστό του στεγαστικού δανείου στο 75% για την ολοκλήρωση της συναλλαγής κάτω από 5 εκατ. ντίρχαμ ή 1,21 εκατ. ευρώ. Για τις κατοικίες άνω των 5 εκατ. ντίρχαμ, οι ομογενείς μπορούν να λάβουν στεγαστικό δάνεια μόνο στο 65% της αξίας του ακινήτου. «Τα μέτρα της κυβέρνησης για να αναχαιτιστεί η άνοδος των τιμών στην αγορά κατοικίας είχε, αναμφισβήτητα, θετική επίδραση, ενώ οι περιορισμοί στη χορήγηση δανείων μείωσαν την έκθεση των τραπεζών», σχολίασε ο Μάθιου Γκριν, επικεφαλής του κέντρου ερευνών CBRE των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θετικό ρόλο στην αποφυγή μιας «φούσκας» στα ακίνητα έχει διαδραματίσει η μείωση της ολοκλήρωσης των νεόδμητων μονοκατοικιών και διαμερισμάτων. Την τελευταία τριετία κτίστηκαν μόνο 65.000 νέα ακίνητα αντί των 45.000 που ολοκληρώθηκαν το 2008. Την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί οι μισθώσεις ακινήτων, ενώ οι κατασκευαστές δεν βιάζονται για την παράδοση νέων κτιρίων έως ότου βελτιωθεί η αγορά, παρατηρούν αναλυτές της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT