Κυριαρχεί η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

Κυριαρχεί η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές συναλλαγές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμη εβδομάδα η υψηλή μεταβλητότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αρνητικός πρωταγωνιστής παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τα ξένα funds που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά να προκαλούν συνεχείς διακυμάνσεις σε δείκτες και μετοχές στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευθούν βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι μετοχές την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου κατέγραψαν ένα ράλι ανακούφισης που οφείλεται στην προσδοκία των επενδυτών να υπάρξει συμφωνία μέχρι το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας και πριν ανοίξουν οι αγορές για τις δύο τελευταίες συναλλαγές του μήνα και τον ερχομό του Ιουλίου από την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές αναμένουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο (ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή) προκειμένου να εκδηλώσουν πιο ενεργά τη στάση τους από τη νέα εβδομάδα.

Επενδυτική άπνοια επικράτησε στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Χωρίς εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών, αφού σήμερα και αύριο αναμενόταν η κορύφωση της διαπραγμάτευσης, οι επενδυτές δεν έλαβαν θέσεις στην αγορά, η οποία κύλησε σε αναιμικούς ρυθμούς με τζίρο που θύμιζε Δεκαπενταύγουστο, αφού μέχρι και τις 15.30 το μεσημέρι δεν ξεπερνούσε τα 35 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο (9%) του 2015, καθώς η προσδοκία των επενδυτών ότι θα υπήρχε συμφωνία μέσα στην εβδομάδα ενεργοποίησε τους αγοραστές που κυριάρχησαν στις συναλλαγές. Ετσι, τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 749,17 μονάδες, με αξιόλογη ενίσχυση και του τζίρου, που έφθασε τα 136,878 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη διατηρήθηκε το ανοδικό κρεσέντο της αγοράς, κλείνοντας με ημερήσια κέρδη 6,11% και φθάνοντας τις 794,98 μονάδες. Μέχρι και την Τρίτη το χρηματιστήριο είχε συμπληρώσει τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 16,75% και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 7,303 δισ. ευρώ. Η τετραήμερη άνοδος κάλυψε επί της ουσίας την τετραήμερη πτώση της αγοράς που είχε συντελεστεί από τις 12 μέχρι και 17 Ιουνίου 2015 και είχε κοστίσει απώλειες 17,29% στον Γενικό Δείκτη.

Την Τετάρτη ήταν συνεδρίαση καταγραφής των βραχυπρόθεσμων κερδών. Παράλληλα, η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αποθάρρυνε τους επενδυτές, που προχώρησαν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,77% και διολίσθησε στις 780,90 μονάδες, με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται στα 47,476 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη η αγορά ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, αφού οι πληροφορίες από το Eurogroup που ξεκινούσε λίγο μετά τις 10 το πρωί ήταν ευνοϊκές για την υπογραφή συμφωνίας. Ομως λίγο μετά τις 16.29 το απόγευμα, όταν γνωστοποιήθηκε ότι διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γενικός Δείκτης άλλαξε κατεύθυνση και από κέρδη 1,28% (790,89 μονάδες) που κατέγραφε γύρισε απότομα σε πτωτική τροχιά, χάνοντας -0,40% (777,81 μονάδες).Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη έκλεισε με οριακά κέρδη 0,1% στις 781,68 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται χαμηλότερα των 97 εκατ. ευρώ.

Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – δανειστών θα προκαλέσει ισχυρή αποσυμπίεση δεικτών και μετοχών. Στην αντίθετη περίπτωση, η αγορά θα οδηγηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, με κύμα ρευστοποιήσεων σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό. Στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Ακόμη και χρηματιστηριακές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας αναβλήθηκαν προσωρινά προκειμένου να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαβουλεύσεων της χώρας μας με τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή