Ενδεκα μετοχές εισηγμένων που άντεξαν στους κραδασμούς του δραματικού Ιουνίου

Ενδεκα μετοχές εισηγμένων που άντεξαν στους κραδασμούς του δραματικού Ιουνίου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια 11άδα μετοχών αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές στους κραδασμούς και στην εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει τον Ιούνιο η χρηματιστηριακή αγορά. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συγκεκριμένες μετοχές απορροφούν σήμερα το 90% των καθημερινών ημερήσιων συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και επτά εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις που τις συνδέει ένα κοινό σημείο: συνεχίζουν να συντηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακίων καθώς οι ξένοι, αλλά και εγχώριοι επενδυτές, εμπιστεύονται τις διοικήσεις, δεν έχουν μειώσει τη συμμετοχή τους στα υφεσιακά χρόνια, και αυτή την περίοδο τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την όποια λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.Ξεκινώντας από τις τέσσερις τράπεζες, θα πρέπει να τονισθεί ότι μπορεί οι μετοχές τους σήμερα σε σχέση με την εικόνα που είχαν πριν από 12 μήνες να είναι αποκαρδιωτική, ωστόσο όλοι οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η καρδιά της οικονομίας αλλά και το χρηματιστήριο «χτυπάει» στις τράπεζες. Χωρίς τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις.

Η ΔΕΗ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το δυσθεώρητο ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές που προσεγγίζει τα 2 δισ., αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία από πλευράς απασχόλησης εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο μετοχικό της κεφάλαιο παραμένουν σταθερά για πολλά χρόνια μεγάλα ονόματα των διεθνών χαρτοφυλακίων, που προσδοκούν στην ανάπτυξη των εργασιών της εν όψει και των αλλαγών στον χώρο της ενέργειας.

Ο ΟΤΕ χωρίς υπερβολή αποτελεί ίσως την πρώτη επιλογή όσων νέων χαρτοφυλακίων εισέρχονται σε ελληνικές εισηγμένες. Η στρατηγική ανάπτυξης έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα και υπό την ομπρέλα της μητρικής Deutsche Telekom η επιχείρηση ετοιμάζεται για νέες επενδύσεις.

Τα καταστήματα του ομίλου Jumbo αποτελούν μια επιλογή για τον κλάδο του λιανεμπορίου σε μια δύσκολη εποχή για τον Ελληνα καταναλωτή. Αλλωστε η ίδια εταιρεία πριν από λίγους μήνες είχε ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας καταστήματος στον Ασπρόπυργο λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας. Η διοίκηση πάντως συνεχίζει την ανάπτυξή της σε όλη την Ελλάδα, με το νέο κατάστημα στη Τρίπολη Αρκαδίας να αποτελεί την επόμενη επενδυτική κίνηση. Στην 8η θέση από πλευράς εμπορευσιμότητας βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός μετά τη μετάβαση της ιδιοκτησίας από το Δημόσιο σε ιδιώτη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τις επενδυτικές του στρατηγικές. Σταθερά τα τελευταία χρόνια διανέμει από τα υψηλότερα μερίσματα, κάτι που αποτελεί σοβαρό κίνητρο για εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.

Η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, που αποτελεί και τη μητρική εταιρεία του χρηματιστηρίου, διαθέτει ξένους μετόχους που αντιστοιχούν σε συνταξιοδοτικά funds τόσο από τη Βόρεια Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ. Η υψηλή μερισματική πολιτική, αλλά και η επιστροφή κεφαλαίου που εξασφαλίζει η σταθερή κερδοφορία, αποτελούν το βασικό πλεονέκτημα που προσελκύει καθημερινά μεγάλο αριθμό επενδυτών.

Ο όμιλος Folli Follie συνεχίζει την αναπτυξιακή του πορεία τόσο στην αγορά της Κίνας αλλά πλέον με την αρωγή της ελβετικής Dufry που κατέχει το 4%, επεκτείνεται στη Λατινική Αμερική. Ταυτόχρονα ο ελληνικός όμιλος ενισχύει τη παρουσία του και στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τη λίστα των μετοχών με τη μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα κλείνει η Μυτιληναίος. Ο όμιλος την τελευταία τριετία έχει προσελκύσει ξένα funds στο μετοχικό κεφάλαιο με αποτέλεσμα να μη χρειασθεί να προχωρήσει σε ευρωομολογιακές εκδόσεις την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου 2014 που είχαν προχωρήσει οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Εννοείται ότι η 11άδα των εταιρειών που χαρακτηρίζονται από επαρκή εμπορευσιμότητα δεν μπορεί να καλύψει την πλειονότητα των 231 μετοχών που είναι σήμερα εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς. Ο μικρός αριθμός μετοχών για τις περισσότερες εταιρείες που μπορούν να διακινηθούν καθημερινά στο χρηματιστήριο, είναι «βούτυρο στο ψωμί» για τα κερδοσκοπικά funds, τα οποία με ελάχιστο αριθμό χρημάτων είναι σε θέση να δημιουργούν τεχνικές ανόδου και πτώσης και να εκμεταλλεύονται το intraday traiding για να καταγράφουν βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Ετσι εξηγούνται οι απότομες διακυμάνσεις και η έντονη μεταβλητότητα (volatility) που παρατηρείται από το ξεκίνημα της χρονιάς στο χρηματιστήριο και έχει κορυφωθεί τώρα που πλησιάζουμε στην τελική απόφαση για την Ελλάδα από τους δανειστές. Οσο απέχουν οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές, που θα μπορούσαν να είναι ανάχωμα απέναντι στις κερδοσκοπικές κινήσεις των ξένων, τόσο θα αυξάνεται το επενδυτικό ρίσκο για τα hedge funds, που έχουν βρει ένα μεγάλο πεδίο δράσης. Ομως το ζητούμενο είναι για πόσο ακόμη διάστημα οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στην Αθήνα, αφού στην πράξη δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια με μηδενικά επιτόκια για να στηρίξουν τις επενδυτικές τους κινήσεις. Οι σειρήνες από άλλα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης που προσφέρουν ρευστότητα ηχούν πλέον πολύ δυνατά για τις ελληνικές εισηγμένες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή