Καθαρή θέση κατά του ρατσισμού από τη Χίλαρι

Καθαρή θέση κατά του ρατσισμού από τη Χίλαρι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο προοδευτική φωνή της προεκλογικής εκστρατείας σε θέματα φυλετικών σχέσεων, στον απόηχο της μαζικής δολοφονίας στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, αναδείχθηκε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία μετακινήθηκε αποφασιστικά από τη διστακτική στάση που επέδειξε στα θέματα αυτά στην προεκλογική εκστρατεία του 2008 κατά του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι πρόσφατοι λόγοι της κ. Κλίντον για τις φυλετικές σχέσεις στις ΗΠΑ διακρίθηκαν για το πάθος και την πολιτική τους ευστοχία, καθώς το φυλετικό ζήτημα ήταν αυτό που την οδήγησε για πρώτη φορά στην πολιτική τη δεκαετία του 1960.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η κ. Κλίντον επανέλαβε την πάγια θέση της πως η Νότια Καρολίνα πρέπει να υποστείλει τη σημαία της Συνομοσπονδίας από το προαύλιο του κυβερνείου στην Κολούμπια.

Τον Απρίλιο, όταν η Βαλτιμόρη συγκλονιζόταν από διαδηλώσεις Αφροαμερικανών, ύστερα από τον θάνατο μαύρου κατοίκου στα χέρια της αστυνομίας, η κ. Κλίντον ζήτησε την εκ βαθέων μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, λέγοντας ότι η ώρα ήταν κατάλληλη «για ειλικρινή συζήτηση γύρω από το φυλετικό ζήτημα και τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ».

Στις αρχές του μήνα, μιλώντας σε κοινό Αφροαμερικανών στο Χιούστον, η Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε, συναισθηματικά φορτισμένη, έκκληση για άρση των προσκομμάτων στην εγγραφή φτωχών και μαύρων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους. Το Σάββατο, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν προσεκτικά το μήνυμά τους σχετικά με τη σημαία της Συνομοσπονδίας στη Νότια Καρολίνα, η κ. Κλίντον έλεγε ότι ο «μακρύς αγώνας της Αμερικής γύρω από το φυλετικό ζήτημα απέχει πολύ από την κατάληξή του, παρά την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου», για να μιλήσει για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, τον Νέλσον Μαντέλα και τη Ρόζα Παρκς, καλώντας για αυστηρή νομοθεσία οπλοκατοχής και για τις στατιστικές, που αποκαλύπτουν ότι οι μαύροι Αμερικανοί έχουν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να λάβουν στεγαστικό δάνειο από ό,τι οι λευκοί.

Διευρύνοντας το πεδίο της συζήτησης, πέρα από τη σφαγή στο Τσάρλεστον, η κ. Κλίντον είπε: «Το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο οι φανατικοί ρατσιστές και τα μέλη της Κου Κλουξ Κλαν. Είναι και το φαινομενικά αθώο ρατσιστικό ανέκδοτο, που περνάει ασχολίαστο».

Η Χίλαρι Κλίντον, που περιστοιχίζεται από προεκλογική ομάδα Αφροαμερικανίδων, απέδειξε ότι νιώθει αυτοπεποίθηση στους χειρισμούς του φυλετικού ζητήματος και στη συζήτηση του ρατσισμού, διεκδικώντας με αξιώσεις την αναγκαία ψήφο των μειονοτήτων για τις εκλογές του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT