Οι πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ

Οι πρωτοβουλίες από το ΠΑΣΟΚ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ναι» στην Ευρώπη, «όχι» στα μέτρα. Αυτή είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ στο δημοψήφισμα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση την επόμενη Κυριακή, μετά τη σχετική εισήγηση της κ. Φώφης Γεννηματά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία συνεδρίασε χθες, πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.

Η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ (το οποίο καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα στη Βουλή) απευθύνει στους πολίτες πρόσκληση να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα, όχι για να εγκρίνουν τα μέτρα, αλλά για να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μετά τη διαδικαστικού χαρακτήρα πρόταση για συζήτηση επί της συνταγματικότητας του νόμου που προβλέπει το δημοψήφισμα (η οποία και απορρίφθηκε), στη Χαρ. Τρικούπη θα προσπαθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους να μη φτάσουμε στις κάλπες την επόμενη Κυριακή, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση διχάζει βαθύτατα την ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο.

Παρά την απόρριψη, το ΠΑΣΟΚ δεν θα απομακρυνθεί από την καταγγελία του δημοψηφίσματος, μάλιστα στη λογική που έθεσε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή, περί οιονεί πραξικοπηματικής ενέργειας από την κυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά χθες επισήμανε ότι επί της δημοσιονομικής ουσίας, η πρόταση της κυβέρνησης και των δανειστών είναι η διαφορά ανάμεσα σε μέτρα των 8 δισ. και των 8,5 δισ. ευρώ, αντιστοίχως, ως εκ τούτου είναι επιλογή ανάμεσα σε δύο υφεσιακά πακέτα. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από την πολύ σκληρή γλώσσα της κ. Γεννηματά εξεπλάγην χθες ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ρώτησε, στο σύνηθες χαλαρό ύφος, για ποιο λόγο η πρόεδρος του κόμματος ακολουθεί αυτή τη στάση. Η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν σε εκ διαμέτρου αντίθετο ύφος, καθώς ρώτησε τον κ. Φλαμπουράρη «τι είναι αυτά που κάνετε; Πού πάτε τη χώρα;».

Ως προς τα δημοψηφίσματα η κ. Γεννηματά δεν απορρίπτει εξ ορισμού την πραγματοποίησή τους, ωστόσο θεωρεί ότι για να γίνουν σωστά πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και να μην περιλαμβάνουν «πλαστά διλήμματα», όπως αυτά που αναδεικνύει η κυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά θα αναλάβει τις αμέσως επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, όχι όμως σε συνεννόηση με τις άλλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν, τέλος, ότι, εκ των πραγμάτων, έχουμε εισέλθει σε περίοδο αναταράξεων για τη χώρα και πιθανότατα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, καθώς πιστεύουν πως η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίζει απολύτως τίποτα ούτε για τη σταθερότητα της Ελλάδας ούτε, βεβαίως, για εκείνη του πολιτικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT