Καβάφης στη γλώσσα των παιδιών

Καβάφης στη γλώσσα των παιδιών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόμικς, ψηφιακά έργα και χιπ χοπ τραγούδια εμπνευσμένα από τον Κωνσταντίνο Καβάφη; Κι όμως. Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μπήκαν στα σχολεία με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, και έφεραν την καβαφική ποίηση στα θρανία στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή βιωματική εμπειρία. Στις 30 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα, στον τρίτο και στον τέταρτο όροφο της Στέγης θα παρουσιαστούν στο κοινό τα αποτελέσματα της δουλειάς των παιδιών όπως προέκυψαν ύστερα από οκτώ τρίωρες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έξι δημόσια σχολεία της Αττικής. Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, οι δύο φορείς προσέγγισαν τα «ιερά» και πιθανώς δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τα εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών.

Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση βοήθησε τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που προέκυψε, αναδεικνύει τον σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης. Οι μαθητές συνεργάστηκαν στα προγράμματα με τους καλλιτέχνες και λογοτέχνες: Μαρία Βαρελά (εικαστικός), Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια), Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής), Σίμος Κακάλας (σκηνοθέτης), Θανάσης Μάνης (αρχιτέκτονας), Κώστας Ρουσσάκης (εικαστικός), Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια), Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής), Θοδωρής Χιώτης (ποιητής), Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας), Jeff Gonzalez (μουσικός παραγωγός/καλλιτέχνης χιπ-χοπ).

Για να πάρετε μια ιδέα, στο πρόγραμμα «O Καβάφης στα χέρια των παιδιών… Η καβαφική ποίηση συναντά τα νέα μέσα και τις νέες τεχνολογίες», η υψηλή τέχνη του Κωνσταντίνου Καβάφη βγαίνει από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνεται βίντεο ποίημα, ψηφιακό έργο, εγγράφεται στους τοίχους της πόλης και ξαναγράφεται με διαφορετικούς όρους και σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές και τις δυνατότητές τους, οι μαθητές δημιουργούν σειρά ψηφιακών έργων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή.

Στο πλαίσιο μιας διαφορετικής ενότητας στο 2ο Γυμνάσιο Καλλιθέας οι μαθητές δημιούργησαν ένα εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας με θέμα τον Καβάφη, ενώ στο 48ο Γυμνάσιο Αθηνών μαθητές και καθηγητές «σκέφτηκαν» πάνω στην ιδέα μιας διασκευής του ποιήματος «Επέστρεφε» με βάση το χιπ-χοπ ιδίωμα. Και στο Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο φαντάστηκαν το «Περιμένοντας τους βαρβάρους» ως θεατρικό έργο. Και η Αλεξάνδρεια ζωντανεύει με αφορμή την ποίηση του Αλεξανδρινού ποιητή, αλλά και την έκθεση Παράξενες Πόλεις: Αθήνα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής καλούνται να φανταστούν την Αλεξάνδρεια και να φτιάξουν μια δική τους εκδοχή αυτής της θρυλικής πόλης, έστω κι αν δεν την έχουν επισκεφθεί.

Η είσοδος στην εκδήλωση της Τρίτης θα είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT