Σαπέν: Σε κίνδυνο η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ – διαπραγμάτευση μέχρι τελευταία στιγμή

Σαπέν: Σε κίνδυνο η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ – διαπραγμάτευση μέχρι τελευταία στιγμή

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι δυνατό να επαναληφθούν οποιαδήποτε στιγμή, δήλωσε το πρωί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν. Παράλληλα προειδοποιεί ότι διακινδυνεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το ερώτημα που πρέπει τώρα να απαντήσει η ελληνική πλευρά είναι αν “επιθυμεί να συνεχίσει τη συμμετοχή της στο ευρώ ή να αναλάβει το ρίσκο της εξόδου από το ευρώ”, είπε ο κ. Σαπέν το πρωί μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο κ. Σαπέν παραδέχτηκε ότι “είναι πάντοτε μια πιθανότητα, είναι ένα ρίσκο”. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο κ. Σαπέν ήταν ο μοναδικός υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης που τάχθηκε υπέρ της παράτασης του ελληνικού προγράμματος ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά το δημοψήφισμα που είχε προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής. Μιλώντας πριν μπει στην έκτακτη συνεδρίαση του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου που έχει συγκαλέσει ο Γάλλος πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Σαπέν είπε ότι απογοητεύτηκε ιδιαιτέρως από την απόφαση της ελληνικής πλευράς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. “Πληγώθηκε προσωπικά από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τις συνομιλίες όταν, χάρη ιδίως )στις προσπάθειες) της Γαλλίας, επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του χρέους”, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Σαπέν τόνισε ότι είναι πρόθυμος να διαμεσολαβήσει ώστε να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της στην Ευρωζώνη. “Μπορούμε να επαναλάβουμε αυτή τη συζήτηση οποιαδήποτε στιγμή ώστε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα”. Ο κ. Σαπέν επανέλαβε ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ και τόνισε ότι αν αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα το μεγαλύτερο τίμημα θα το πληρώσει η ίδια. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ευρωζώνη είναι καλά προετοιμασμένη ώστε να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης αν και παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει κάποια άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας. “Η Γαλλία δεν έχει απολύτως τίποτε να φοβηθεί από αυτές τις δυσκολίες”, εκτίμησε ο κ. Σαπέν. Οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών υποχωρούσαν έντονα σήμερα το πρωί παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την έκθεση τους στην Ελλάδα. Η μετοχή της BNP Paribas υποχωρούσε κατά 5,4%, της Societe General κατά 5,5% και της Credit Agricole κατά 6,7%.

Ο Γάλλος πρόεδρος και οι υπουργοί του που συνεδριάζουν εκτάκτως από τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας “θα εξετάσουν πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα και στη Γαλλία και θα εξετάσουν με ποιο τρόπο μπορούν τις επόμενες ημέρες να συνομιλήσουν ώστε να επιλύσουν αυτή την κρίση”, δήλωσε στο Reuters βοηθός του κ. Ολάντ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή