Το δημοψήφισμα δεν προκάλεσε πανικό στις αγορές

Το δημοψήφισμα δεν προκάλεσε πανικό στις αγορές

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη υποχώρηση προκάλεσε χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το αδιέξοδο μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης, με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι οι τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου. Παράλληλα, αυξήθηκε αρκετά και η απόδοση πολλών κρατικών ομολόγων της «περιφέρειας», ωστόσο οι περισσότεροι επενδυτές έχουν εμπιστοσύνη στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρ’ όλο που η χθεσινή ήταν μια δύσκολη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, η πτώση των δεικτών και η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων δεν συγκρίνεται με την πίεση που υπήρχε το 2012.

Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης μειώθηκε χθες κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευδαν να ξεφορτωθούν τις εν λόγω μετοχές φοβούμενοι τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οκτώ από τις δέκα μετοχές του δείκτη STOXX Europe 600 με τη χειρότερη απόδοση ήταν χθες τραπεζικές μετοχές. Η πορτογαλική Banco Comercial Portugues, η ιταλική Monte dei Paschi di Diena και η αυστριακή Raifeisen Bank είδαν την τιμή τους να υποχωρεί από 5% μέχρι 9%. «Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι σχετικά με εξάπλωση της κρίσης», εξηγεί στο Reuters ο κ. Κρις Πάρκινσον, επικεφαλής αναλυτής στην Christopher Street Capital. «Ομως, προς το παρόν αυτό δεν αλλάζει ριζικά το προφίλ κινδύνου των τραπεζών της Ευρωζώνης. Υποθέτω ότι σχετικά σύντομα θα παρέμβει η ΕΚΤ με καθησυχαστικά λόγια, κάτι που θα βοηθούσε», προσθέτει. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays «όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της παρούσας κρίσης πιθανότατα δεν θα αλλάξει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών». Παρόλα αυτά στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με πτώση 3,56% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε έχοντας υποχωρήσει κατά 3,74%. Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η πτώση των χρηματιστηρίων στην «περιφέρεια» με τον FTSE MIB του Μιλάνου να χάνει 5,17% και τον ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να κλείνει με ζημίες 4,56%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης υποχώρησε κατά 2,78%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro STOXX 50 έκλεισε με πτώση 2,64% και ο δείκτης FSTEurofirst 300 υποχώρησε κατά 2,78%.

Λίγο καλύτερη ήταν η εικόνα στις αγορές ομολόγων όπου οι επενδυτές έσπευσαν να αναζητήσουν προστασία σε υπερασφαλή ομόλογα όπως το γερμανικό δεκαετές. Η απόδοση των ομολόγων της περιφέρειας αυξήθηκε σημαντικά αλλά θα ήταν πολύ χειρότερη αν η ΕΚΤ δεν είχε ενεργοποιήσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Εξαίρεση ήταν, προφανώς, τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του δεκαετούς να εκτοξεύεται από το 10,7% στο 14,75%. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,802% . Αντιθέτως αυξήθηκε ελαφρώς η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς που έκλεισε στο 1,237%, ενώ προηγουμένως είχε φτάσει μέχρι και το 1,29%. Μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στα ιταλικά δεκαετή ομόλογα, η απόδοση των οποίων αυξήθηκε από το 2,151% στην αρχή της χθεσινής ημέρας στο 2,37%. Παρόμοια ήταν η διακύμανση της απόδοσης του ισπανικού δεκαετούς που από το 2,138% έφτασε κάποια στιγμή μέχρι το 2,47% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 2,37%. Η απόδοση των πορτογαλικών δεκαετών ομολόγων από το 2,718 αυξήθηκε στο 3,048%. Το ευρώ τα ξημερώματα της Δευτέρας υποχώρησε στις ασιατικές αγορές μέχρι και κατά 1,9% έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκαμψε στα 1,1257 ενισχυμένο κατά 0,81%.

Απώλειες έως 6,1% για τις αγορές της Κίνας

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν και οι αγορές της Κίνας, παρά τη νέα μείωση των επιτοκίων του γουάν κατά 0,25%, με την οποία επιχείρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας να περιορίσει τους κραδασμούς. Η κινεζική αγορά, όμως, αν και δεν έμεινε αλώβητη από την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, οδηγήθηκε σε πτώση κυρίως από τη «φούσκα» που είχε προηγηθεί με μια εκτίναξη των τιμών των μετοχών αδικαιολόγητη για την επιβραδυνόμενη οικονομία. Μόλις πριν από 20 ημέρες, οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούσαν για τη δυσθεώρητη αύξηση κατά 6,5 τρισ. δολάρια που είχε σημειώσει η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής αγοράς μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες. Οι τιμές των μετοχών είχαν αυξηθεί έως και 150% κι ενώ η οικονομία σημειώνει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 25 ετών. Εν μέσω αυτής της επιβράδυνσης, κερδοσκόποι είχαν δανειστεί ποσά ρεκόρ που έφθαναν τα 348 δισ. δολάρια για να στοιχηματίσουν σε μεγαλύτερα κέρδη. Ετσι, οι μετοχές στις αγορές της Σαγκάης και της Σεντζέν έχουν χάσει από τις 12 Ιουνίου αθροιστικά 2,3 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή τους αξία. Η χθεσινή συνεδρίαση άνοιξε με την αγορά της Σεντζέν να καταγράφει απώλειες 7,8%, τις οποίες περιόρισε αργότερα κλείνοντας με πτώση 6,1%. Ο δείκτης ChiNext έκλεισε με πτώση 7,9%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αγορά του Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες 2%, τις οποίες αποδίδουν οι αναλυτές στην ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT