Διάσωση 2.900 μεταναστών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Περισσότερους από 2.900 μετανάστες καλούνται να περιθάλψουν οι ιταλικές αρχές σε λιμάνια του Νότου της χώρας, μετά τη διάσωσή τους την Κυριακή από 21 μη αξιόπλοες λέμβους στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν σκάφη της διεθνούς ναυτικής δύναμης από την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, αλλά και πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης MOAS από τη Μάλτα.

Η διάσωση της Κυριακής ανεβάζει τον συνολικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων που έφθασαν φέτος στην Ιταλία στους 68.000, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Ο πρωτοφανής αυτός αριθμός αντιπροσωπεύει μικρή αύξηση σε σχέση με τον περυσινό για την ίδια χρονική περίοδο, που ήταν 63.885. Το 2014, περισσότεροι από 170.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία.

Η αύξηση αυτή από τις αρχές του 2014 έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις υποδομές υποδοχής της Ιταλίας, οι οποίες φιλοξενούν αυτή τη στιγμή 80.000 αιτούντες άσυλο και άλλους, οι οποίοι ζητούν άδεια παραμονής στη χώρα. Η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του θέρους, εποχή κατά την οποία ο αριθμός σκαφών και λέμβων που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τις λιβυκές ακτές αυξάνεται σημαντικά.

Η δραματική ενίσχυση του προσφυγικού ρεύματος έχει φέρει την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, δεχόμενη διαρκείς επιθέσεις από την άκρα Δεξιά και τους κυβερνήτες ορισμένων περιφερειών, οι οποίοι αρνούνται επίμονα να στεγάσουν άλλους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κρίση αυτή έχει προκαλέσει, επίσης, οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ιταλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας γύρω από τις αμφιλεγόμενες προτάσεις για διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ενωσης, αλλά και τις πρωτοβουλίες όμορων χωρών της Ιταλίας να περιορίσουν τον αριθμό μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να διέλθουν από τα εδάφη τους για να φθάσουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει τις πρωτοβουλίες αυτές ως παραβιάσεις της αρχής της αλληλεγγύης και της ελεύθερης μετακίνησης φυσικών προσώπων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι επικριτές της ιταλικής κυβέρνησης, όμως, υποστηρίζουν ότι η Ρώμη δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη προσοχή στους ελέγχους στα σύνορά της, επιτρέποντας την είσοδο οικονομικών μεταναστών μεταξύ των προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT