Εκτίναξη των επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων στα 7 τρισ. δολ. μέχρι το 2020

Εκτίναξη των επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων στα 7 τρισ. δολ. μέχρι το 2020

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εποχή μεγάλης ακμής βρίσκεται η αγορά ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, η οποία θα επεκταθεί σχεδόν έως και στα 7 τρισ. δολάρια έως το 2020, όταν το 2013 είχε διαμορφωθεί σχεδόν στο ήμισυ. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι επενδυτές, που ποικίλλουν από κρατικά επενδυτικά ταμεία έως μεμονωμένα άτομα, επιζητούν εναλλακτικές επιλογές στις μετοχές και τα ομόλογα. Τα σχετικά αναφέρει σε έκθεσή της η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων της PwC.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι αναλόγως ορισμένων επιμέρους παραγόντων, όπως η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική και η αύξηση του ΑΕΠ, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια θα αυξηθούν στα 6,5 έως και 7,4 τρισ. δολάρια σε προοπτική πενταετίας έναντι των 3,6 τρισ. δολαρίων πριν από δύο χρόνια. Η PwC εκτιμά πως τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των ακινήτων και των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (Hedge fund), θα διογκωθούν από τα 13,6 τρισ. έως τα 15,3 τρισ. δολάρια εν συγκρίσει με τα 7,9 τρισ. δολάρια του 2013. Σε συνέντευξή του ο Μάικ Γκρινστάιν, αρμόδιος για τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία της PwC σε παγκόσμια κλίμακα, επισημαίνει ότι «η όλη εικόνα αποτυπώνει και μία διεύρυνση της πελατειακής βάσης όσων δραστηριοποιούνται ως επενδυτές για λογαριασμό δικό τους ή άλλων, εφόσον έχουν αυξηθεί τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές ως εναλλακτικοί επενδυτικοί προορισμοί». Πέραν των θεσμικών επενδυτών και οι λοιποί επενδυτές έχουν αριθμητικά αυξηθεί, όπως αναφέρει στη σχετική της έκθεση η PwC.

Οσοι διαχειρίζονται εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία προβάλλουν τις προαναφερθείσες επενδύσεις ως έναν τρόπο διαφοροποίησης των συμμετοχών ενός επενδυτή και ως μία μέθοδο περιορισμού του συσχετισμού και της αλληλεπίδρασης μεταξύ χρηματιστηρίων και ομολογιακών αγορών. Αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι εκείνο της Blackstone Group, του ομίλου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στη διαχείριση εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων σε διεθνή κλίμακα. Την τελευταία τριετία έχει προσελκύσει διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία, από τα οποία πολλά ανήκουν στην κατηγορία των εναλλακτικών. Κατόρθωσε με τον τρόπο αυτό ο εν λόγω όμιλος να αυξάνει σε ετήσια βάση τα υπό διαχείριση περιουσιακά του στοιχεία κατά 18% μέσα στην τελευταία τριετία. Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ότι προσείλκυσε περισσότερα κεφάλαια από κρατικά επενδυτικά ταμεία, εύπορους ανθρώπους και γραφεία διαχείρισης οικογενειακών περιουσιών και κληρονομιών.

Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο διαπιστώνει στην έκθεσή της η PwC, είναι ότι τα ισχυρά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως θα επωφεληθούν και από το ότι μετεξελίσσονται σε ένα είδος τράπεζας.

Στην ουσία τείνουν να αντικαταστήσουν τις τράπεζες στις δραστηριότητες, οι οποίες αναπτύσσονται στις κεφαλαιαγορές. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC στην έκθεσή της για τη διεθνή αγορά ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, εάν η Blackstone Group διατηρήσει το μερίδιο αγοράς, που είχε το 2013, και εάν τα εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία συνολικά αυξηθούν στα 15,3 τρισ. δολάρια, τότε εκείνη θα διαχειρίζεται τα 515 δισ. δολάρια έναντι των 310 δισ. δολαρίων σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT