Επεσαν οι υπογραφές για την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα

Επεσαν οι υπογραφές για την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η κινεζικής επιρροής Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (ΑΙΙΒ), καθώς η ίδρυσή της και το καταστατικό της υπεγράφησαν χθες στο Πεκίνο από τους εκπροσώπους των 57 χωρών-μελών της και την Κίνα να δίνει αλλά και να παίρνει τη μερίδα του λέοντος. Καταβάλλοντας κεφάλαια ύψους 29,78 δισ. από τα 50 δισ. δολάρια και με πρόβλεψη να φτάσει τα 100 δισ., το Πεκίνο θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας επενδυτικής τράπεζας που θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τη δυτικής επιρροής Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα και Παγκόσμια Τράπεζα. Διασφαλίζει, έτσι, μερίδιο πάνω από το 30% των μετοχών της νέας τράπεζας αλλά και ψήφους πάνω από το 26%, ενώ δεύτερος μέτοχος είναι η Ινδία και ακολουθεί η Ρωσία. Οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες θα ελέγχουν συνολικά περίπου το 75% των μετοχών.

Απαντώντας έμμεσα σε όσες επικρίσεις έχει εκ των προτέρων δεχθεί για τα χαλαρά κριτήρια της νέας επενδυτικής τράπεζας, που σημειωτέον θα έχει την έδρα της στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών, Λου Τζιβέι, δήλωσε πως «η ΑΙΙΒ θα υιοθετήσει τις διεθνείς καλές πρακτικές και θα εφαρμόσει υψηλές προδιαγραφές, στοχεύοντας στο να οικοδομήσει μια επαγγελματική και αποτελεσματική βάση για επενδύσεις σε υποδομές». Στη σχετική τελετή δήλωσε, άλλωστε, βέβαιος πως η νέα τράπεζα θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους. Κι ενώ πρόκειται για την τράπεζα που αρχικά αποφάσισαν να ιδρύσουν 21 ασιατικές χώρες όταν συναντήθηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα το φθινόπωρο, το εγχείρημα έχει ήδη προσελκύσει μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Βρετανία, που έκανε την αρχή, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία που προσέδωσαν το κύρος τους σε έναν πολυμερή χρηματοπιστωτικό θεσμό ανταγωνιστικό εκείνων της Δύσης.

Στόχος της νέας τράπεζας, που προστίθεται στην επίσης κινεζικής επιρροής αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, είναι να χρηματοδοτεί επενδύσεις σε έργα υποδομής και να καλύπτει αρχικά τουλάχιστον τις ανάγκες χωρών της Ασίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κίνητρο της Κίνας είναι να επεκτείνει τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες πέραν της κινεζικής επικράτειας, καθώς οι μηχανολογικοί της κολοσσοί χρειάζονται νέους προορισμούς όπου θα μπορούν να κατασκευάσουν λιμάνια, οδικά δίκτυα και πόλεις. Μερίδα παρατηρητών επισημαίνει πως οι πρωτοβουλίες αυτές του Πεκίνου θα μπορούσαν να περιμένουν για πολύ ακόμα αν οι ΗΠΑ είχαν προωθήσει την αναμόρφωση των υφιστάμενων διεθνών θεσμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, δίνοντας ισχυρότερη επιρροή στις αναδυόμενες οικονομίες όπως τους υποσχέθηκαν στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οπως έχουν επανειλημμένως τονίσει οι αναδυόμενες οικονομίες αλλά και οικονομικοί αναλυτές που συμμερίζονται τα αιτήματά τους, είναι σαφές ότι υπο-εκπροσωπούνται στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Δύσης. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Κίνα, παρά την επιβράδυνση που γνωρίζει τώρα η οικονομία της, ο ασιατικός οικονομικός γίγαντας έχει γνωρίσει 30 χρόνια δυναμικής ανάπτυξης. Διαδραματίζει, έτσι, έναν ρόλο στην παγκόσμια οικονομία ο οποίος δεν αντανακλάται στην περιορισμένη ισχύ της εντός των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ενδεικτική είναι δήλωση Βρετανού αξιωματούχου στο BBC πως «αν ένας εξωγήινος προσγειωθεί στη γη, θα εκπλαγεί με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς καθώς η Κίνα υπο-εκπροσωπείται σε ακραίο βαθμό».

Επενδύσεις της Κίνας στην Ε.Ε.

Σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στα νέα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. που έχουν κεφάλαια ύψους 315 δισ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η Κίνα σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες του Κινέζου πρωθυπουργού, Λι Κεκιάνγκ, με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, και Ντόναλντ Τουσκ. Οι επενδύσεις θα διοχετευθούν σε υποδομές τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Παράλληλα, όμως, ο Κινέζος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως ενδέχεται να προχωρήσει στη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου Ε.Ε. – Κίνας όταν αναφέρθηκε στα «άφθονα συναλλαγματικά διαθέσιμα» της χώρας του. Ερωτώμενος, πάντως, αν η Κίνα προτίθεται να δανείσει στην Ελλάδα, ο κ. Κεκιάνγκ αρκέστηκε να τονίσει πως η χώρα του «είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο». Νωρίτερα είχε δηλώσει, πάντως, πως η Κίνα θα ήθελε να δει την Αθήνα να παραμένει μέλος της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT