Πτωτικά η αγορά υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων

Πτωτικά η αγορά υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση παρουσιάζει η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων την τελευταία τετραετία. Η αξία της αγοράς μειώθηκε κατά 10% περίπου το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης εκτιμάται για το 2014, σύμφωνα με κλαδική έκθεση της ICAP.

Ο ιδιωτικός τομέας κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αξίας της αγοράς (περίπου το 64%), ενώ το υπόλοιπο (36%) κάλυψε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Ο Νομός Αττικής κάλυψε περίπου το 65% των συνολικών εσόδων 45 εταιρειών του κλάδου, ο Νομός Θεσσαλονίκης το 11,5%, ενώ το υπόλοιπο 23,5% καλύφθηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κλάδος των υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρομεσαίου μεγέθους, τοπικής εμβέλειας. Μεταξύ των επιχειρήσεων παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση τόσο ως προς το μέγεθος (απασχολούμενο προσωπικό, πελατολόγιο, κ.λπ.) όσο και ως προς τον τρόπο οργάνωσης, το εύρος των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και τη γεωγραφική κάλυψη. Οι μικρότερες κυρίως επιχειρήσεις ασχολούνται, σχεδόν αποκλειστικά, με το εν λόγω αντικείμενο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μεγάλες εταιρείες, οι οποίες επεκτείνονται και σε άλλες «συναφείς» δραστηριότητες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της διαχείρισης κτιρίων (facility management).

Η ζήτηση για υπηρεσίες καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων προέρχεται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Γεγονός είναι ότι πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, τα τελευταία 10-15 έτη, έχουν «ξεφύγει» από την παράδοση της απασχόλησης μόνιμου δικού τους προσωπικού για τις εξεταζόμενες υπηρεσίες και υιοθετούν τον θεσμό του outsourcing (ανάθεση ορισμένων λειτουργιών μιας επιχείρησης σε τρίτους).

Η διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, σημειώνει σχετικά με τις εξελίξεις της συγκεκριμένης αγοράς: «Η αξία της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών καθαρισμού επαγγελματικών κτιρίων (έσοδα των εταιρειών) παρουσίασε αύξηση την περίοδο 2007-2010, αλλά με μειούμενο ρυθμό. Από το 2011, η εξεταζόμενη αγορά καταγράφει συνεχώς μείωση. Συγκεκριμένα, το 2011 η αξία της αγοράς μειώθηκε κατά 8,1%, το 2012 μειώθηκε κατά περίπου 13% και το 2013 ο κλάδος κατέγραψε απώλειες της τάξης του 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT