Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ιρανικά πυρηνικά

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα ιρανικά πυρηνικά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμμετοχή όλων των υπουργών Εξωτερικών που εμπλέκονται στις μαραθώνιες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οι διαβουλεύσεις της Βιέννης μπήκαν από χθες στην πιο κρίσιμη φάση τους. Παρότι οι διαφορές που κατέστησαν αναγκαία την παράταση των διαπραγματεύσεων κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 7 Ιουλίου, δεν είχαν ακόμη γεφυρωθεί, επικρατούσε στην αυστριακή πρωτεύουσα ατμόσφαιρα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Πιστεύω ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα για συμφωνία» προ της 7ης Ιουλίου, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάγνκ Γι, επιστρέφοντας στη Βιέννη για να λάβει μέρος στην τελική, όπως ελπίζεται, φάση της διαπραγμάτευσης. Προσέθεσε, όμως, ότι το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις που παίρνουν μέρος στις συνομιλίες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) «αντιμετωπίζουν κάποια σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία ουδείς δύναται να αφήσει σε εκκρεμότητα».

«Υπάρχουν σημεία στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, ενώ σε άλλα όχι», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, η χώρα του οποίου κρατάει σκληρή γραμμή σε ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα της διαπραγμάτευσης: την αξίωση της Δύσης από την Τεχεράνη να επιτρέψει επιθεωρήσεις όχι μόνο πυρηνικών εγκαταστάσεων αλλά και στρατιωτικών βάσεων, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση του προγράμματος. Ο Ανώτατος Ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την αξίωση, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «κόκκινη» γραμμή, ενώ η ιρανική Βουλή ψήφισε νόμο που απαγορεύει τις επιθεωρήσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε διάπλατα τις πόρτες για κατασκοπεία εναντίον της χώρας.

Σ’ αυτό το φόντο, κρίσιμο ρόλο αναμένεται να παίξουν οι διαβουλεύσεις του Γιουκίγια Αμάνο, διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, στην Τεχεράνη. Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που επωμίζεται τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έφτασε χθες στην Τεχεράνη, όπου πρόκειται να συναντήσει, επίσης, τον επικεφαλής του ιρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξουν έλεγχοι που θα εξακριβώνουν τον απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού μας προγράμματος χωρίς πρόσβαση στις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις» τόνισε, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Ιρανός διπλωμάτης στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την εναλλακτική πρόταση της Τεχεράνης.

Εν όψει του τελικού γύρου των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε χθες το απόγευμα διαβουλεύσεις με τον Βρετανό ομόλογό του, Φίλιπ Χάμοντ και την υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, προτού ξεκινήσει συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή