Ψυχροπολεμική ένταση λόγω έκθεσης

Ψυχροπολεμική ένταση λόγω έκθεσης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο αποδοκίμασε χθες ως «συγκρουσιακή» τη νέα παγκόσμια στρατηγική του αμερικανικού Πενταγώνου και προειδοποίησε ότι θα λάβει απαντητικά μέτρα για τη θωράκιση της ρωσικής εθνικής ασφάλειας.

«Η φρασεολογία αυτού του ντοκουμέντου είναι τέτοια που υποδηλώνει, πιθανώς, συγκρουσιακή διάθεση, χωρίς ίχνος αντικειμενικότητας έναντι της χώρας μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ. «Φυσικά, όλες οι απειλές εναντίον της ρωσικής εθνικής ασφάλειας λαμβάνονται υπ’ όψιν, και τα απαιτούμενα απαντητικά μέτρα υιοθετούνται» προσέθεσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το επίμαχο ντοκουμέντο του Πενταγώνου είχε δοθεί στη δημοσιότητα μία ημέρα νωρίτερα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι. Το νέο στρατιωτικό δόγμα κάνει λόγο για «μικρή, αλλά αυξανόμενη πιθανότητα» μελλοντικού πολέμου με μια άλλη μεγάλη δύναμη, κάτι που, όπως αναγνωρίζεται, θα είχε «τεράστιες» επιπτώσεις. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι το Πεντάγωνο κατονομάζει ευθέως τη Ρωσία και την Κίνα, δύο πυρηνικές δυνάμεις, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως επιθετικές και απειλητικές για την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Οι ενέργειες της Κίνας αποτελούν πηγή εντάσεων στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού» αναφέρει το ντοκουμέντο, παραπέμποντας στις εδαφικές διαφορές της Κίνας με γείτονές της για διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τις προσπάθειες του ασιατικού γίγαντα για ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας.

Το ίδιο ντοκουμέντο χαρακτηρίζει τη Ρωσία «αναθεωρητική δύναμη», στηλιτεύοντας την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και καταγγέλλοντας ρωσική ανάμειξη στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο υπέρ των ρωσόφωνων αυτονομιστών. «Η Ρωσία απέδειξε κατ’ επανάληψη ότι δεν σέβεται την κυριαρχία των γειτόνων της και ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει βία για να πετύχει τους στόχους της» σημειώνεται σχετικά.

Σε πείσμα της συγκρουσιακής φρασεολογίας, το Πεντάγωνο αφήνει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας τη θετική συμβολή της στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών. Προσθέτει δε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία «σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Πρόσθετη ένδειξη επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έδωσε η χθεσινή επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Βουκουρέστι. Ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας επιθεώρησε τον χώρο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα νατοϊκή εγκατάσταση για την περαιτέρω θωράκιση της Ανατολικής Ευρώπης έναντι της Ρωσίας. «Βλέπουμε μια πιο επιθετική Ρωσία, η οποία προσπαθεί να εκφοβίσει τους γείτονές της, αλλάζοντας κρατικά σύνορα διά της βίας» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Φρόντισε πάντως και αυτός να αποδραματοποιήσει την ατμόσφαιρα, δηλώνοντας ότι το ΝΑΤΟ «δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με κανέναν» και ότι «δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή για την ασφάλεια των συμμάχων μας».

Στο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, νέες εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προκάλεσε η δημοσιοποίηση των προτάσεων του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την εκκρεμούσα συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, κατήγγειλε ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν συζητήθηκαν καν με τους αυτονομιστές των ανατολικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, η οποία συνομολογήθηκε τον Φεβρουάριο στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή