Ανησυχία για διόγκωση των προβλημάτων στον ελληνικό τουρισμό

Ανησυχία για διόγκωση των προβλημάτων στον ελληνικό τουρισμό

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται τα προβλήματα για τον ελληνικό τουρισμό ως αποτέλεσμα των συνεπειών που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Ειδικότερα, προβλήματα τροφοδοσίας σε κάποια νησιά των Κυκλάδων που έχουν υποδεχτεί μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως κρεατικά, αλλά και φαρμάκων, λόγω της μη δυνατότητας πληρωμής των προμηθευτών του εξωτερικού εξαιτίας της τραπεζικής αργίας καταγγέλλει το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά δήλωσε, χθες, ότι από τη Δευτέρα έχει επιτευχθεί συντονισμένη διαχείριση ώστε να έχουν προτεραιότητα τα εμβάσματα παραγγελιών στο εξωτερικό για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία, εστίαση), προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις. Παράλληλα, η κ. Κουντουρά ζητεί από τους φορείς, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, να στηρίξουν επικοινωνιακά την προσπάθεια που γίνεται, να μην τραυματίζουν την εικόνα του ελληνικού τουρισμού και, πάνω απ’ όλα, να μην αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων ζητεί από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στα προϊόντα, με ολέθριες συνέπειες στην τουριστική κίνηση των νησιών. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι και ξενοδόχοι στην περιφέρεια μπροστά στον κίνδυνο την προσεχή εβδομάδα να μείνουν χωρίς συγκεκριμένα είδη τρόφιμων και ποτών. Αν ενταθεί το πρόβλημα, όπως αναφέρουν σε συζητήσεις τους, και δεν βρεθούν λύσεις, μπορεί να τους οδηγήσει έως και στην απόφαση να κλείσουν τα ξενοδοχεία τους. Κατ’ επέκταση, μία τέτοια εξέλιξη, μετά τα περυσινά ρεκόρ στα βασικά τουριστικά μεγέθη, θα οδηγήσει σε κύμα απολύσεων και μη προσλήψεων προκαλώντας ένα από τα αρνητικότερα ρεκόρ στην ιστορία της χώρας, και μάλιστα στη καρδιά της σεζόν.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επαναβεβαίωσε, χθες, το μεγάλο πρόβλημα που καταγράφεται σε ό,τι αφορά την πτώση του ρυθμού των κρατήσεων, η οποία τις τελευταίες ημέρες φθάνει κατά μέσο όρο σε ποσοστό 30%-40%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελευταίο πενθήμερο δεν έχουν μπει στα συστήματα των ξενοδοχείων έως και 240.000 κρατήσεις. Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι, «με την προϋπόθεση ότι μετά το δημοψήφισμα η χώρα θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί η εικόνα μας στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμα το χρονικό περιθώριο ώστε ο ρυθμός των κρατήσεων να επιταχυνθεί και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών».

Στο μεταξύ, πέντε τουριστικές ενώσεις στην Κρήτη συνυπέγραψαν κοινή δήλωση υποστηρίζοντας το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής και επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και το ευρώ. Παράλληλα, σημειώνουν ότι «οι δραματικές επιπτώσεις των τελευταίων ημερών είναι εμφανέστατες στον τουριστικό τομέα και το επόμενο σύντομο βήμα θα είναι άδεια ξενοδοχεία, άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι, δάνεια που δεν θα εξυπηρετούνται και φυσικά, στο τέλος της ημέρας, δεν θα υπάρχει διέξοδος παρά μόνο απόγνωση». Τη δήλωση συνυπογράφουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Χανίων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Σητείας, Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνης, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.

Επιπλέον, η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού δήλωσε ότι «με αίσθημα ευθύνης τόσο έναντι των μελών της Ενώσεως τουριστικών γραφείων, επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων, σκαφών αναψυχής και ναυτικών πρακτόρων όσο και έναντι όλων των πολιτών αυτή της χώρας ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και της παραμονής της στη ζώνη του ευρώ υποστηρίζοντας το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Tέλος, ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή