Εκ περιτροπής εργασία σε ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες

Εκ περιτροπής εργασία σε ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκ περιτροπής εργασία στις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες προκαλεί το εξαήμερο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οπως δηλώνουν στελέχη της αγοράς, το χρηματιστήριο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει όσο διαρκεί ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων στις τράπεζες, καθώς δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση των συναλλαγών. Ηδη, στις 35 χρηματιστηριακές εταιρείες εξετάζεται από την αρχή της εβδομάδας να έρχεται ένας περιορισμένος αριθμός εργαζομένων για λίγες ώρες και να εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της εβδομάδας. Το θέμα είναι ότι εφόσον διαρκέσει πάνω από 2 εβδομάδες το κλείσιμο της αγοράς και οι χρηματιστηριακές δεν έχουν έσοδα, τότε θα τεθεί και θέμα υποχρεωτικής άδειας των εργαζομένων ή στην ακραία περίπτωση θα υπάρξουν απολύσεις εφόσον η διακοπή των συναλλαγών ξεπεράσει τις 20 και 30 μέρες.

Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που παρέμεινε κλειστό το Χ.Α. οι εργαζόμενοι των ΑΧΕΠΕΥ (Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και παράλληλα να τους εμψυχώσουν ότι θα επανέλθει η ομαλότητα στις συναλλαγές. Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστηριακές έναντι 5.500 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστήριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστηριακές. Ακόμη και οι συγχωνεύσεις-εξαγορές που επιχειρήθηκαν το 2011 δεν είχαν θετική κατάληξη, αφού όταν ενώνονται ζημιογόνες εταιρείες το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Ο στόχος των ελληνικών χρηματιστηριακών είναι κοινός: να μειωθούν τα κόστη, καθώς οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές τραπεζών. Την επίσπευση των συμμαχιών προωθούν κυρίως οι μικρές οικογενειακές χρηματιστηριακές που συζητούν με θυγατρικές τραπεζών και προσφέρουν ένα χαρτοφυλάκιο πελατών αξίας από 5 έως 30 εκατ. ευρώ. Στις τελευταίες συνεδριάσεις πριν ανασταλεί η λειτουργία του χρηματιστηρίου, οι ξένες χρηματιστηριακές ανησυχούσαν για τα νομικά θέματα που ενδέχεται να ανακύψουν από πλευράς πελατών τους, στην περίπτωση που υπάρξει -όπως και συνέβη- το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls.

Mάλιστα από τις 10 Ιουνίου 2015 αρκετά τμήματα private banking και asset management ελβετικών και γαλλικών τραπεζών, ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι διακόπτουν τις συναλλαγές επί ελληνικών τίτλων αν δεν λάβουν εγγράφως επιστολή από κάθε πελάτη με την οποία θα αποποιείται του δικαιώματος τυχόν διεκδικήσεων, λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης ή της ολοσχερούς καταβολής του τμήματος πώλησης. Το 70% των αντικριστών και των brokers που εργάζονται σε χρηματιστηριακές έχασε την εργασία του από το 2010 μέχρι και το 2013, λόγω του χαμηλού τζίρου και των ελάχιστων προμηθειών, αφού και οι ξένες χρηματιστηριακές απέκτησαν σημαντικά μερίδια στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

«Μιλάμε για μία χαμένη γενιά και στον κλάδο μας, όπως έχει συμβεί και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας» δηλώνουν στην «Κ» οι επικεφαλής ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα σκληρό οικονομικό περιβάλλον, όπου το 80% των καθημερινών ημερήσιων συναλλαγών απορροφάται από τις 10 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι remote members («μέλη εξ αποστάσεως»), δηλαδή έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή