Καμπανάκι για ελλείψεις προϊόντων

Καμπανάκι για ελλείψεις προϊόντων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι την ερχόμενη εβδομάδα σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία της αγοράς εκφράζει τόσο η βιομηχανία τροφίμων όσο και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο προβληματισμός αφορά κυρίως στα νωπά κρέατα, ψάρια και τυροκομικά προϊόντα, καθώς η αγορά σε αυτές τις κατηγορίες καλύπτεται κατά κύριο λόγο από εισαγόμενα προϊόντα. Ηδη σε βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κρέας, όπως οι αλλαντοποιίες, παρατηρούνται ελλείψεις που διαταράσσουν την ομαλή παραγωγική διαδικασία.

Ελλείψεις, ωστόσο, αναμένονται τις επόμενες ημέρες και στα εγχώρια κρέατα, καθώς οι βιομηχανίες ζωοτροφών προειδοποιούν ότι υπάρχουν αποθέματα μέχρι αύριο! Αν και οι εγχώριες ανάγκες καλύπτονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από ζωοτροφές που παράγονται στην Ελλάδα, οι πρώτες ύλες προέρχονται σε ποσοστό περίπου 70% από εισαγωγές. Ηδη οι αποθήκες συνεταιρισμών σε νησιά, όπως για παράδειγμα στη Νάξο, όπου οι ζωοτροφές επιδοτούνται κάθε μονό μήνα, έχουν πλέον λιγοστά αποθέματα, διότι δεν ήταν εφικτό να γίνουν παραγγελίες για τον μήνα Ιούλιο. Τα νησιά αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών ζωοτροφών οι μεταφορές από τις παραγωγικές μονάδες γίνονται με δυσκολία λόγω υψηλού κόστους.

Από την άλλη, η υπέρμετρη ζήτηση που παρατηρείται σε τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι το περασμένο Σάββατο, την επομένη δηλαδή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος και τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της τραπεζικής αργίας και των capital controls, μέσα δηλαδή σε δύο ημέρες αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 35%. Αν και από την Τετάρτη και έπειτα δεν παρατηρήθηκε η ζήτηση των προηγούμενων ημερών, η κίνηση στα σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να είναι αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ επισημαίνουν ότι εάν συνεχιστούν οι περιορισμοί κεφαλαίων και εν γένει η κατάσταση αβεβαιότητας, είναι αρκετά πιθανό από την ερχόμενη εβδομάδα να παρατηρηθούν ελλείψεις ακόμη και στα τυποποιημένα προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Πέμπτη ο συνήθως χαμηλού προφίλ Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) εξέθεσε με ανακοίνωσή του την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, προειδοποιώντας για ενδεχόμενα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Τα προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων εισάγει σε μεγάλο βαθμό πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, εισαγωγές που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, καθώς μάλιστα οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν εδώ και καιρό –πολλώ δε μάλλον τώρα– προπληρωμή του συνολικού τιμήματος των παραγγελιών.

Την εβδομάδα, πάντως, που πέρασε δεν παρατηρήθηκαν ούτε ελλείψεις στα ράφια ούτε υπερτιμολογήσεις. Μάλιστα, οι τιμές στα νωπά οπωροκηπευτικά σημείωσαν ελαφρά κάμψη. Οι όποιες ελλείψεις ήταν ολιγόωρες και σχετίζονταν με την αδυναμία του συστήματος διανομής στο λιανεμπόριο να καλύψει τόσο γρήγορα τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν.

Η κίνηση ήταν αυξημένη κυρίως στα μεγάλα καταστήματα των αλυσίδων (υπερμάρκετ) και στις μεσοαστικές περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων. Μικρότερη ήταν η κίνηση στις ασθενέστερες οικονομικά περιοχές, με τους καταναλωτές να προμηθεύονται κατά κύριο λόγο ζυμαρικά, όσπρια και κονσέρβες. Το θετικό για τους καταναλωτές είναι ότι τα σούπερ μάρκετ κάνουν δεκτές τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT