Απαγόρευση εξόδου 6 εκατ. Ρώσων λόγω χρέους 162 ευρώ…

Απαγόρευση εξόδου 6 εκατ. Ρώσων λόγω χρέους 162 ευρώ…

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από έξι εκατομμύρια Ρώσοι μπορεί να μην καταφέρουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό επειδή χρωστούν πάνω από 10.000 ρούβλια ή 162 ευρώ σε τράπεζες, επιδόματα διατροφής, φόρους ή πρόστιμα. Το ρωσικό κράτος απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα στους πολίτες που οφείλουν πάνω από 10.000 ρούβλια, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του αμερικανικού CNBC. Οι Ρώσοι βρίσκονται εκτεθειμένοι από τη ραγδαία αύξηση των χρεών τους, λόγω της βαθιάς κρίσης στην οικονομία από τις αρχές του έτους.

Οι κυρώσεις της Δύσης που ισχύουν πάνω από έναν χρόνο και η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9%, σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2015, έπειτα από συρρίνωση 0,55% το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ο πληθωρισμός έχει αναρριχηθεί από το 8% τον Σεπτέμβριο του 2014 στο 15,8% τον Μάιο του 2015. Ετσι στο καλάθι της νοικοκυράς καταλήγουν πολύ λιγότερα αγαθά με υψηλότερο κόστος και σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Μεγάλη ήταν η πτώση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Μάιο, φθάνοντας το 9,2% από πέρσι. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν προκαλεί έκπληξη η αύξηση των χρεών των Ρώσων, καθώς καλούνται να καλύψουν ένα υψηλότερο κόστος ζωής. Μόνον οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 21,6% το πρώτο τρίμηνο του 2015 από πέρσι.

Σύμφωνα με την εισπρακτική εταιρεία Sequoia Credit Consultation, το χρέος των Ρώσων παρουσίασε άνοδο 22% και αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς από τις αρχές του 2015. Τον Μάιο, οι συνολικές υποχρεώσεις των Ρώσων πολιτών εκτοξεύθηκαν στο ρεκόρ των 817,3 δισ. ρουβλίων ή 13,2 δισ. ευρώ. Ερευνα της Sequioa καταλήγει, επίσης, στο πόρισμα ότι 6,6 εκατ. Ρώσοι οφείλουν πάνω από 10.000 ρούβλια. Και τα χρέη, συγκεκριμένα, άνω των 10.000 ρουβλίων έχουν διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο, εξαιτίας της κρίσης.

Βαθαίνει η ύφεση

Οι δαπάνες τροφίμων από τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% με 55% μέχρι το φθινόπωρο, εφόσον οι προοπτικές για την πορεία της οικονομίας προδιαγράφονται αρκετά απαισιόδοξες. Δεν διαφαίνεται άρση των κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 και τη συνακόλουθη ουκρανική κρίση, ενώ οι τιμές του πετρελαίου δεν θα ενισχυθούν στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8% μέχρι τέλη του 2015. Η ύφεση φαίνεται να είναι διάχυτη σε όλο το εύρος της οικονομίας, με τη δραστηριότητα σε βασικούς κλάδους της οικονομίας –συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της γεωργίας και των κατασκευών– υποχώρησε κατά 6,8% τον Μάιο από πέρσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή όταν κατέρρευσε η αμερικανική Lehman Brothers στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση από το Κραχ του ‘29.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή