Στ. Θεοδωράκης: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

Στ. Θεοδωράκης: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλώ τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τρία ζητήματα: Πρώτον, ότι δεν θα διακινδυνεύσει με κανέναν τρόπο την παραμονή μας στο ευρώ. Δεύτερον, ότι θα σεβαστεί τους κόπους του ελληνικού λαού και δεν θα γίνει πλιάτσικο στις καταθέσεις και τις περιουσίες του. Και τρίτον, ότι θα στείλει διαπραγματευτές στην Ευρώπη επαρκείς και λογικούς, με εντολή τη συνεννόηση και όχι τη ρήξη».

Τις τρεις αυτές δεσμεύσεις του κ. Αλ. Τσίπρα έσπευσε να «υπενθυμίσει» στη δήλωση που έκανε στις 11 το βράδυ ο κ. Στ. Θεοδωράκης, με προφανή στόχο να αναδείξει τις προσωπικές ευθύνες που έχει πλέον ο πρωθυπουργός μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η επισήμανση αυτή δεν αναδείχθηκε καθόλου τυχαία, καθώς στο «Ποτάμι» ήταν χθες διάχυτη η αίσθηση ότι οι ακραίες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ εξωθούν πλέον βάσει σχεδιασμού τη χώρα στην έξοδο από την Ευρώπη. Και στήριζαν αυτή την αίσθηση στις αμφίσημες δηλώσεις ακόμη και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, στις ταυτόσημες ερωτήσεις που δέχονταν, «απαντούσαν» στα κανάλια με μισόλογα για το τι θα συμβεί στη χώρα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες 48 ώρες.

Αυτό ακριβώς, άλλωστε, θέλησε να υπογραμμίσει ο κ. Στ. Θεοδωράκης, καλώντας εναγωνίως τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «έξω από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να κινηθεί επιτέλους μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς. Αν συνεχίσει την πολιτική που έκανε τους τελευταίους μήνες, ο ελληνικός λαός θα πεινάσει», επισήμανε σε δραματικούς τόνους ο επικεφαλής του «Ποταμιού», ενώ συνεργάτες του προϊδέαζαν και για τη στάση που θα τηρήσει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. «Ο κ. Τσίπρας», έλεγαν, «ανέδειξε στη δήλωσή του με εποικοδομητική ασάφεια την ανάγκη μιας δίκαιης συμφωνίας, την αναδιάρθρωση του χρέους και ενός πακέτου ανάπτυξης. Με τις τρεις αυτές επιδιώξεις ουδείς ασφαλώς διαφωνεί». Παράλληλα, ωστόσο, τόνιζαν ότι «προαπαιτούμενο για να αποσπάσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών είναι να τηρήσει ο πρωθυπουργός τις δεσμεύσεις που έδωσε μόλις την προηγούμενη Παρασκευή. Δηλαδή, να υπογράψει εντός 48 ωρών μια συμφωνία, η οποία θα εγγυάται την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ανοίγοντας ταυτόχρονα τις τράπεζες και διασφαλίζοντας τις καταθέσεις των πολιτών».

Το νόημα αυτό είχε και μια φράση του κ. Θεοδωράκη, με την οποία απευθύνθηκε ευθέως στον κ. Τσίπρα. «Σημαντικότερο σε μια νίκη είναι να ξέρεις τι να την κάνεις», τόνισε καλώντας τον να αξιοποιήσει «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προς όφελος των πολλών. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για μισόλογα. Η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν Γολγοθά, κι αυτός θα είναι κοινός είτε ψηφίσαμε ΝΑΙ είτε ψηφίσαμε ΟΧΙ», είπε.

Τέλος, ζήτησε από τις Ελληνίδες και τους Ελληνες «να επιδείξουν ψυχραιμία, καθώς ο πανικός και οι ακραίες αντιδράσεις δεν θα βοηθήσουν», απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Ε.Ε. «να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επίτευξη συμφωνίας», ενώ, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα ήταν και μια αποδοκιμασία του παλιού πολιτικού προσωπικού, κάλεσε οι υγιείς δυνάμεις της χώρας «τώρα να ενωθούμε και να επιβάλουμε τη λογική, τον ρεαλισμό και τις λύσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή