Θετικά σχόλια και επικρίσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Θετικά σχόλια και επικρίσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι μπορεί «να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Μπαν συγχαίρει τους διαπραγματευτές για την αποφασιστικότητά τους και «θαυμάζει το κουράγιο των ηγετών που ενέκριναν τη συμφωνία».

«Ελπίζω, και στην πραγματικότητα πιστεύω, πως αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία για τις πολλές και σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», προσθέτει ο Γενικός Γραμματέας. «Θα μπορούσε έτσι να συμβάλει με ουσιαστικό τρόπο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Τα Ηνωμένα Έθνη «είναι έτοιμα να συνεργαστούν πλήρως με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η σημαντική και ιστορική συμφωνία», καταλήγει το κείμενο.

Ο Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές από την Αντίς Αμπέμπα, όπου συμμετέχει σε μία διεθνή διάσκεψη για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο εξέφρασε την «εμπιστοσύνη» του στην ικανότητα του οργανισμού του να εποπτεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ιράν και στις μεγάλες δυνάμεις όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

'Έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να φέρουμε σε πέρας αυτή τη σημαντική εργασία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την έδρα του οργανισμού του ΟΗΕ για τα πυρηνικά στη Βιέννη.

Σκλήρη η κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους

Σφοδρή κριτική άσκησαν κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων (5+1) και του Ιράν, η οποία προβλέπει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, με μια σκληρή ανακοίνωση, υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια διεθνή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

«Αντί να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, η συμφωνία αυτή είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε όλον τον κόσμο», τόνισε, υποστηρίζοντας επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εγκατέλειψε τους δικούς τους στόχους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ιράν.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο επίσης Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει μια διεξοδική εξέταση της συμφωνίας από το Σώμα. Είπε μάλιστα ότι στη συμφωνία αυτή φαίνεται πως διατηρούνται ορισμένα «ελαττωματικά» στοιχεία της προσωρινής πυρηνικής συμφωνίας η οποία ίσχυε μέχρι σήμερα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων. «Το κριτήριο θα έπρεπε να είναι αν καθιστά ασφαλέστερη τη χώρα μας και τους συμμάχους μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Μακόνελ.

Τη συμφωνία επέκρινε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Εντ Ρόις, επισημαίνοντας ότι δεν απαιτείται από την Τεχεράνη να παροπλίσει την τεχνολογία κατασκευής βομβών ενώ θα επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα σε μια δεκαετία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρόις ανέφερε ότι θα συγκαλέσει την Επιτροπή αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT