Αντάρτες εγκατέλειψαν το λιμάνι της Υεμένης

Αντάρτες εγκατέλειψαν το λιμάνι της Υεμένης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΕΝ. Τα βαρέα όπλα που έστειλαν από τις αρχές Ιουνίου στο Αντεν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έγειραν την πλάστιγγα των μαχών στο σημαντικότερο λιμάνι της Υεμένης, το οποίο εγκαταλείφθηκε χθες από τους αντάρτες Χούθι. Ο αντιπρόεδρος της εξόριστης κυβέρνησης, Χαλίντ Μπαχά, που ζει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, χαιρέτισε την απελευθέρωση της πόλης, ενώ ο εξόριστος πρόεδρος Χάντι είπε ότι «η νίκη στο Αντεν είναι το κλειδί για να κερδηθεί η υπόθεσή μας».

Το μεγάλο ερώτημα για εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν τους τελευταίους μήνες υπό καθεστώς αποκλεισμού είναι αν και πότε θα αποκατασταθεί η τροφοδοσία του Αντεν, με νερό, τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Για την ώρα, μπόρεσαν, χθες τουλάχιστον, να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης χωρίς φόβο ότι θα πέσουν θύματα βομβαρδισμών. Πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη από την έναρξη της εκστρατείας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των Χούθι, στις 26 Μαρτίου, μεταξύ αυτών περίπου 1.600 άμαχοι.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης είναι όμηροι του περιφερειακού ανταγωνισμού ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, το οποίο έχει δεσμούς με τους σιίτες Χούθι. Πριν από τον αποκλεισμό της Υεμένης από τις σαουδαραβικές δυνάμεις, προκειμένου να μην υπάρξουν εισαγωγές όπλων από το Ιράν, η Υεμένη εισήγαγε το 90% των τροφίμων που καταναλώνονταν στη χώρα.

Ο σαουδαραβικός ναυτικός αποκλεισμός, που, σε πολλές περιπτώσεις, εμποδίζει ακόμη και φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας, συνδυάζεται με τον χερσαίο αποκλεισμό των Χούθι προς τις εμπόλεμες ζώνες, με αποτέλεσμα τεράστιας κλίμακας ανθρωπιστική κρίση.

Στη συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ με εναέριο ανεφοδιασμό των σαουδαραβικών αεροσκαφών και βοήθεια στην παροχή πληροφοριών και τον εντοπισμό στόχων, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες αποβιβάστηκαν στο Αντεν περίπου 100 τεθωρακισμένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη βοήθεια των οποίων έγινε η προέλαση προς το αεροδρόμιο του Αντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT