Βομβαρδισμοί κατά Ταλιμπάν με στόχο το ISIS

Βομβαρδισμοί κατά Ταλιμπάν με στόχο το ISIS

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, επεκτείνοντάς τους προκειμένου να περιλάβουν και στόχους του «Ισλαμικού Κράτους», το οποίο έχει νικήσει τους Ταλιμπάν σε μικρή ζώνη στα ανατολικά της χώρας.

Τον Ιούνιο, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν διπλάσιες βόμβες εναντίον ανταρτών στο Αφγανιστάν σε σχέση με όσες είχαν εξαπολύσει οποιονδήποτε άλλο μήνα φέτος.

Η αυξημένη χρήση της αμερικανικής αεροπορικής ισχύος έρχεται πάνω από έξι μήνες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη λήξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Η πλειονότητα των πληγμάτων εστιάζει στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, που αποτελούν παραδοσιακούς στόχους των αμερικανικών βομβαρδισμών επί μία δεκαετία και πλέον. Αλλά κάποιες βόμβες έχουν στόχο οπλαρχηγούς που αποσκίρτησαν από τους Ταλιμπάν και ορκίστηκαν πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος».

Οι βομβαρδισμοί μπορεί να υποσκάψουν τις συνομιλίες των Ταλιμπάν με την αφγανική κυβέρνηση, ενισχύοντας εμμέσως τη νομιμοποίηση της ομάδας στα μάτια της αφγανικής κοινής γνώμης, που απεχθάνεται τους βομβαρδισμούς. Ισως όμως οι βομβαρδισμοί αυξήσουν τη διαπραγματευτική δύναμη της αφγανικής κυβέρνησης. Δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη και αποδίδεται στον επικεφαλής των Ταλιμπάν, μουλά

Ομάρ, υποστηρίζει ότι η δυνατότητα ειρηνευτικών συνομιλιών πρέπει να διερευνηθεί «παράλληλα με την τζιχάντ».

Οι 106 αμερικανικές βόμβες που έπεσαν στο Αφγανιστάν τον Ιούνιο είναι ρεκόρ για φέτος, αλλά πολύ λιγότερες σε σχέση με τις 272 βόμβες που εξαπολύθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και τις 610 που εξαπολύθηκαν τον Ιούνιο του 2011.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Ναγκαράρ είναι προς όφελος των Ταλιμπάν. Πρόσφατα οι αφγανικές υπηρεσίες υποστήριξαν ότι εντόπισαν τον επικεφαλής του «Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν» (παλαιά ονομασία της περιοχής που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν), Χαφίζ Σαέντ Χαν

«Προσπαθούσε να ξεφύγει με αυτοκίνητο μετά την πρώτη βόμβα», είπε Αφγανός αξιωματούχος. «Εγιναν συνολικά έξι βομβαρδισμοί· θεωρούμε πως ο πέμπτος τον σκότωσε». Κάποια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με το «Ισλαμικό Κράτος» αμφισβητούν ότι ο Χαν είναι νεκρός.

Σε πολλές περιοχές του Αφγανιστάν, το «Ισλαμικό Κράτος» είτε έχει ηττηθεί από τους Ταλιμπάν είτε βρίσκεται σε φάση στρατολόγησης. Αλλά σε κάποιες περιοχές της ανατολικής επαρχίες Ναγκαράρ κέρδισε τις συγκρούσεις.

Ο Ισματουλάχ Σινβαρί, βουλευτής από το Ναγκαράρ, χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς «τρομακτικά επιτυχημένους» και είπε ότι, χωρίς αυτούς, μπορεί το «Ισλαμικό Κράτος» να είχε καταλάβει ακόμη και την πρωτεύουσα της επαρχίας, Τζαλαλαμπάντ.

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, καθώς και σε επιστολή προς τον αυτοαναγορευθέντα «χαλίφη» του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει το «Ισλαμικό Κράτος» να μείνει μακριά από το Αφγανιστάν.

Στην πιο πρόσφατη έκδοση του Νταμπίκ, του αγγλόφωνου ιντερνετικού περιοδικού που εκδίδει το «Ισλαμικό Κράτος», η οργάνωση ειρωνεύτηκε τον μουλά Ομάρ για έλλειψη παγκόσμιου οράματος. Ο μουλάς Ομάρ είναι «το πολύ πολύ ένας πρώην ηγέτης μιας από τις ισλαμικές χώρες», ενώ πιθανώς έχει πεθάνει, ανέφερε το περιοδικό. Ο μουλάς Ομάρ έχει χρόνια να εμφανιστεί δημοσίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT