Επιθετικές ρήσεις Χαμενεΐ ενόχλησαν τις ΗΠΑ

Επιθετικές ρήσεις Χαμενεΐ ενόχλησαν τις ΗΠΑ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενόχλησή της εξέφρασε η Ουάσιγκτον για τις αντιαμερικανικές δηλώσεις του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατου ηγέτη του Ιράν, στον απόηχο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. «Δεν ξέρω πώς να ερμηνεύσω αυτήν τη στάση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, εκτός από το να πάρω τις δηλώσεις του τοις μετρητοίς», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και προσέθεσε: «Αν αυτή είναι η πολιτική τους, τότε πρόκειται για κάτι πολύ ανησυχητικό». Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο ανώτατος ηγέτης είχε δηλώσει, σε συγκέντρωση οπαδών του, ότι οι πολιτικές των ΗΠΑ και του Ιράν στη Μέση Ανατολή «διαφέρουν κατά 180 μοίρες». Η ομιλία του διακοπτόταν από ρυθμικά συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ». Η αναθέρμανση της ρητορικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης σχετίζεται, πέραν των υπαρκτών αντιθέσεων, και με την προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων να «πουλήσουν» τη συμφωνία στην εσωτερική κοινή γνώμη, εξουδετερώνοντας τα επιχειρήματα των ένθεν κακείθεν σκληροπυρηνικών.

Χθες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, υπερασπίστηκε τη συμφωνία από το βήμα του Κοινοβουλίου. «Δεν λέμε ότι η συμφωνία είναι 100 % υπέρ μας», δήλωσε, για να προσθέσει: «Κάθε συμφωνία είναι δούναι και λαβείν. Ασφαλώς, δείξαμε κάποια ευελιξία… αλλά διατηρήσαμε τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις κόκκινες γραμμές».

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τηλεφωνικά τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε το Πεκίνο στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT