Παραιτήσεις στελεχών στην Toshiba λόγω οικονομικού σκανδάλου

Παραιτήσεις στελεχών στην Toshiba λόγω οικονομικού σκανδάλου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας τεχνολογίας Toshiba και επτά ακόμη υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας παραιτήθηκαν χθες εν μέσω της αποκάλυψης λογιστικού σκανδάλου. Τα στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται ότι «μαγείρεψαν» τα βιβλία της Toshiba ώστε να εμφανίσουν επιπλέον κέρδη ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος, Χισάο Τανάκα, και ο αντιπρόεδρος, Νόριο Σασάκι, που είχε διατελέσει και πρόεδρος της εταιρείας στο παρελθόν, είναι τα δύο πλέον υψηλόβαθμα στελέχη μεταξύ αυτών που παραιτήθηκαν μετά τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας μέσω της οποίας αποδείχτηκε ότι η διοίκηση συγκάλυπτε συστηματικά επί χρόνια τη λογιστική απάτη με σκοπό να εμφανίζει αυξημένα τα κέρδη της Toshiba. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τανάκα εξέφρασε την «ειλικρινή συγγνώμη» του καθώς υποκλινόταν βαθιά σε ένδειξη μεταμέλειας. «Είναι η μεγαλύτερη ζημία που υφίσταται η εταιρεία μας σε διάστημα 140 χρόνων ιστορίας», είπε ο κ. Τανάκα.

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι διέταξε τους υφισταμένους του να παραποιήσουν τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Τα ντροπιαστικά ευρήματα εμφανίστηκαν λιγότερο από δύο μήνες αφότου υιοθέτησε νέο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας. Τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας της Toshiba περιγράφουν στην έκθεσή τους ότι η κουλτούρα στο εσωτερικό της εταιρείας ήταν τέτοια ώστε οι υφιστάμενοι δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις εντολές των προϊσταμένων τους, δηλαδή να εμφανίζουν αύξηση κερδών πάση θυσία. Το λογιστικό σκάνδαλο της Toshiba άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η κανονιστική αρχή του χρηματιστηρίου ανακάλυψε προβλήματα εξετάζοντας τον ισολογισμό της εταιρείας νωρίτερα φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή