Αναζήτηση ευκαιριών για ευρωπαϊκές εξαγορές από GSR Ventures

Αναζήτηση ευκαιριών για ευρωπαϊκές εξαγορές από GSR Ventures

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν και ελλοχεύουν κίνδυνοι παγκοσμίως από μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας ή μεγαλύτερων διακυμάνσεων στις χρηματιστηριακές αγορές της, μια ακόμη επενδυτική εταιρεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου συνεχίζει ακάθεκτη να αναζητεί ευκαιρίες για εξαγορές, κυρίως, σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Η GSR Ventures, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη εταιρεία, στοχεύει σε εξαγορές με κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων. Ο πρόεδρος της GSR Ventures, Σόνι Γου, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως διερευνώνται επενδυτικές ευκαιρίες στην τεχνολογία, την πράσινη ενέργεια, τον φαρμακευτικό κλάδο και την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου.

Ειδικότερα για τον κλάδο της τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας και του Διαδικτύου δημιουργήθηκε επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια 5 δισ. δολάρια για εξαγορές κυρίως ευρωπαϊκών εταιρειών, διότι οι αποτιμήσεις των μετοχών τους είναι ελκυστικότερες σε σχέση με τις ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Γου.

Οπως επισημαίνεται από την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η GSR Ventures συγκαταλέγεται σε μια σειρά κινεζικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις τεχνολογίας που εισάγει η Κίνα. Πολλές απ’ αυτές τις τεχνολογίες, όπως οι ημιεπεξεργαστές και η υψηλή τεχνολογία στις αυτοκινητοβιομηχανίες, εκπροσωπούν αγορές όπου μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο είναι η Κίνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα.

Η GSR Ventures είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε περίπου προ δεκαετίας από υψηλόβαθμα στελέχη στον κλάδο της τεχνολογίας. Ο κ. Γου ήταν διευθυντικό στέλεχος στη Nortel Networks Corp., την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Μία από τις πρόσφατες κινήσεις της GSR Ventures ήταν η δημιουργία κοινοπραξίας με την OAK Investments Partners για την απόκτηση μονάδας εξαρτημάτων φωτισμού της Philips αντί 2,8 δισ. δολαρίων.

«Εξετάζουμε τις δύο κορυφαίες εταιρείες, παγκοσμίως, σε κάθε κλάδο» δήλωσε ο κ. Γου στη συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Τον τελευταίο χρόνο, η GSR Capital προστίθεται σε μια σειρά επενδυτικών οχημάτων της Κίνας που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των οικονομικών παρατηρητών, διότι έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε εταιρείες του εξωτερικού. Από τις αρχές του 2015, κινεζικές εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχουν πραγματοποιήσει εξαγορές 28,1 δισ. δολαρίων έναντι αντίστοιχων συμφωνιών της τάξεως των 10,2 δισ. δολαρίων που είχαν επιτευχθεί την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η GSR Ventures διαθέτει γραφεία στο Πεκίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Πάλο Αλτο στην Καλιφόρνια.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον της GSR Ventures και για τον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών. Ο κ. Γου επιθυμεί να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της GSR Ventures σε εταιρείες βιοτεχνολογίας για την τεχνογνωσία που κατέχουν. «Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν μεγάλη απήχηση στην Κίνα. Αλλοι επενδυτές από τη χώρα επικεντρώνονται στη δημιουργία νοσοκομειακών μονάδων ή συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση των κρατικών εταιρειών. Εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτά», δήλωσε ο ίδιος. «Εμείς επιθυμούμε να εξαγοράσουμε φαρμακοβιομηχανίες και να τις φέρουμε στην Κίνα», τόνισε ο πρόεδρος της GSR Capital. Αποβλέποντας στο να αποκτήσουν πρόσβαση στην Κίνα, αρκετές αμερικανικές εταιρείες έχουν συνεργαστεί με κινεζικές. Χαρακτηριστικά, η Hewlett-Packard πούλησε το 51% των μετοχών στην κινεζική Tsinghua Unigroup αντί 2,3 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή