Μια εταιρεία ύδρευσης αυξάνει το έλλειμμα της Ιρλανδίας

Μια εταιρεία ύδρευσης αυξάνει το έλλειμμα της Ιρλανδίας

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό νέα πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, καθώς η Eurostat καλεί το Δουβλίνο να συμπεριλάβει στα δημόσια οικονομικά της χώρας τη νέα εταιρεία κοινής ωφελείας Irish Water. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να εμφανισθεί μεγαλύτερο το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της χώρας. Η απόφαση αυτή της Ε.Ε. αποτελεί πολιτικό πλήγμα για την ιρλανδική κυβέρνηση, σε μια στιγμή που οι χρεώσεις που επιβάλλει η εν λόγω εταιρεία ύδρευσης έχουν προκαλέσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πολλοί Ιρλανδοί έχουν, μάλιστα, αρνηθεί να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού, καθώς έως σήμερα αποτελούσε δωρεάν παροχή, και για πρώτη φορά χρεώνεται από την Irish Water.

Η ιρλανδική κυβέρνηση είχε επιδιώξει να διαχωρίσει τα οικονομικά της εταιρείας ύδρευσης από τα δημόσια οικονομικά, καθώς, στην περίπτωση αυτή, θα εμφανιζόταν το έλλειμμά της στο 2% το τρέχον έτος και μειωμένο κάθε χρόνο μέχρι το 2020. Παράλληλα, θα παρουσιαζόταν το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας μειωμένο κατά 208 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, βέβαια, με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ακόμη και συμπεριλαμβάνοντας την Irish Water, το Δουβλίνο θα επιτύχει να μειώσει το έλλειμμά του στο 2,3% μέσα στο έτος, αφού η ιρλανδική οικονομία είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή