Η Διεθνής Αμνηστία ερευνά τον «Αννίβα»

Η Διεθνής Αμνηστία ερευνά τον «Αννίβα»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Ισχυρές ενδείξεις» ότι η «επιχείρηση Αννίβας», που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της πόλης Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, πέρυσι στις αρχές Αυγούστου, συνιστά έγκλημα πολέμου δημοσιεύονται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την 1η Αυγούστου 2014 και ενώ το Ισραήλ σφυροκοπούσε τη Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνιοι αιχμαλώτισαν τον Ισραηλινό λοχία, Χαντάρ Γκολντίν. Το Ισραήλ εξαπέλυσε τότε την «επιχείρηση Αννίβας», η οποία είχε στόχο να αποτραπεί η ομηρεία του Γκολντίν. «Ακολούθησαν παράνομες επιθέσεις εναντίον αμάχων», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, «και μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους 75 παιδιά». «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, βομβαρδίζοντας μαζικά και αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές της Ράφα, προκειμένου να αποτρέψουν την αιχμαλωσία του λοχία Γκολντίν, επιδεικνύοντας σοκαριστική αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές», είπε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Φίλιπ Λούθερ.

Η επιχείριση διήρκεσε από την 1η ώς την 4η Αυγούστου, ενώ συνολικά ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα κράτησε 50 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, στην παλαιστινιακή πλευρά σκοτώθηκαν 2.251 άτομα, εκ των οποίων 1.462 άμαχοι, ενώ στην ισραηλινή πλευρά σκοτώθηκαν 67 στρατιώτες και 6 πολίτες. Ο λοχίας Γκολντίν σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ η σορός του βρίσκεται ακόμη στα χέρια της Χαμάς.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την έκθεση «θεμελιωδώς εσφαλμένη ως προς τη μεθοδολογία, τα στοιχεία, τη νομική ανάλυση και τα συμπεράσματα». Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την οικοδόμηση 300 νέων σπιτιών στον εβραϊκό οικισμό Μπέιτ Ελ στη Δυτική Οχθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή