Η Βρετανία «απέρριψε» γνωστό Κινέζο εικαστικό

Η Βρετανία «απέρριψε» γνωστό Κινέζο εικαστικό

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την αίτηση για εξάμηνης διάρκειας βίζα από τον παγκοσμίου φήμης Κινέζο εικαστικό, Αϊ Ουέι Ουέι, απέρριψαν οι βρετανικές αρχές, προσφέροντάς του σε αντάλλαγμα άδεια παραμονής τριών εβδομάδων, προφασιζόμενες ότι ο Αϊ δεν αποκάλυψε πως έχει καταδικασθεί από κινεζικό δικαστήριο. Ο Αϊ, ο διασημότερος στο εξωτερικό σύγχρονος Κινέζος καλλιτέχνης, είχε καταδικασθεί το 2011 σε 81 ημέρες κράτησης. Εναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία του είχε καταδικασθεί να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων για φοροδιαφυγή. Οι δικαστικές περιπέτειες του Αϊ πηγάζουν από την εμμονή του να στρέφει το αιχμηρό του χιούμορ κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Ο Αϊ δήλωσε χθες ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις βρετανικές προξενικές αρχές στο Πεκίνο, οι οποίες εμφανίσθηκαν αμετάπειστες.

Η βίζα που προσέφερε η Βρετανία στον Αϊ τού επιτρέπει να παραστεί στην έκθεση των έργων του τον Σεπτέμβριο στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Λονδίνου. Ο Αϊ Ουέι Ουέι, όμως, δεν θα βρίσκεται στο Λονδίνο στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη βρετανική πρωτεύουσα. Ο ίδιος είπε χθες ότι η Γερμανία, όπου διαμένει ο εξάχρονος γιος του, του προσέφερε ανοικτή βίζα τεσσάρων ετών. Ο Κινέζος εικαστικός έπεσε θύμα της προσπάθειας της κυβέρνησης Κάμερον να βελτιώσει τις σχέσεις Λονδίνου-Πεκίνου, οι οποίες είχαν ψυχρανθεί μετά την απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να συναντηθεί με τον αυτοεξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, το 2012. Εκτοτε ο Κάμερον προέβη σε κινήσεις καλής θέλησης με αποδέκτη τον πρόεδρο Σι, όπως η συμμετοχή της Βρετανίας -σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία- στην υπό κινεζική ηγεσία Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή