Υποχρεωτική σίτιση σε Παλαιστίνιους απεργούς πείνας

Υποχρεωτική σίτιση σε Παλαιστίνιους απεργούς πείνας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Η Βουλή του Ισραήλ έδωσε χθες το πράσινο φως για την υποχρεωτική σίτιση Παλαιστινίων απεργών πείνας, παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού συλλόγου της χώρας, ο οποίος ζήτησε από τα μέλη του να μη συναινέσουν στο μέτρο αυτό.

Η υποχρεωτική σίτιση απεργών πείνας με σωλήνα από τη μύτη, ο οποίος τοποθετείται διά της βίας σε κάθε γεύμα, συγκαταλέγεται στα βασανιστήρια. «Οι γιατροί πρέπει να τηρούν τη δεοντολογία και να μη σιτίζουν απεργούς πείνας ενάντια στη θέλησή τους», ανακοίνωσε ο ιατρικός σύλλογος.

Η άποψη του υπουργού

Ο εν λόγω νόμος δεν κάνει συγκεκριμένη αναφορά στους Παλαιστίνιους κρατουμένους, αλλά ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας της χώρας, Γκιλάντ Ερντάν, τον χαρακτήρισε εντελώς απαραίτητο γιατί «οι απεργίες πείνας τρομοκρατών στις φυλακές χρησιμοποιούνται για να απειληθεί το Ισραήλ».

Ο νόμος πέρασε με 46 ψήφους υπέρ και 40 κατά. «Η υποχρεωτική σίτιση θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν ένας γιατρός κρίνει ότι η συνεχιζόμενη απεργία πείνας συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του κρατουμένου ή προκαλεί ανήκεστο βλάβη», δήλωσε ο Νταβίντ Αμσαλέμ, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ.

Η αντιπολιτευόμενη σύμπραξη αραβικών κομμάτων έκανε λόγο «για νόμο βασανισμού Παλαιστινίων κρατουμένων με στόχο να συντρίψει τον νόμιμο αγώνα τους» και για «διεστραμμένη άποψη των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών».

Στο Ισραήλ ισχύει το μέτρο της προφυλάκισης, η οποία μπορεί να ανανεώνεται κάθε εξάμηνο χωρίς απαγγελία κατηγοριών. Σύμφωνα με την Ενωση Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ισραήλ, η πλειονότητα των κρατουμένων που προχωρούν σε απεργίες πείνας ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Το Ισραήλ φοβάται πως σε περίπτωση θανάτου απεργού πείνας θα ξεσπάσουν ταραχές στη Δυτική Οχθη. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για θέματα βασανιστηρίων, Χουάν Μέντεζ, καθώς και ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην υγεία, Ντάινους Πούρας, ζήτησαν από το Ισραήλ να ακυρώσει τον συγκεκριμένο νόμο.

«Η σίτιση που επιτυγχάνεται με απειλές, καταναγκασμό ή χρήση βίας σε ανθρώπους που έχουν καταφύγει στο ακραίο μέσο της απεργίας πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την κράτησή τους, ακόμη και αν γίνεται για το καλό τους, ισοδυναμεί με βάρβαρη και απάνθρωπη μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά ο Μέντεζ.

«Οι απεργίες πείνας δεν λήγουν με υποχρεωτική σίτιση αλλά με την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως των παρατεταμένων προφυλακίσεων, έναντι των οποίων διαμαρτύρονται οι απεργοί πείνας». Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, διευκρίνισε ότι μετά την ψήφιση του νόμου θα εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν εάν θα διατάξουν ή όχι υποχρεωτική σίτιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή