Δίχτυ ασφαλείας απλώνει ο ΠΑΟ στο Βέλγιο

Δίχτυ ασφαλείας απλώνει ο ΠΑΟ στο Βέλγιο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εύθραυστο μα τόσο πολύτιμο 2-1 της νίκης του επί της Μπριζ στη Λεωφόρο δίνει στον Παναθηναϊκό ένα μικρό προβάδισμα έναντι των Βέλγων στη ρεβάνς της Τετάρτης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τον εξασφαλίζει. Για να καταφέρει να προκριθεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και να διεκδικήσει μέχρι τέλους το όνειρο της επιστροφής του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά απουσία πέντε χρόνων, θα πρέπει να εμφανιστεί ακόμα καλύτερος από το ματς της Αθήνας. Το ίδιο αποφασιστικός, παθιασμένος και καλά διαβασμένος, πολύ πιο προσεκτικός όμως και καλύτερα οργανωμένος.

Το εκτός έδρας γκολ επιτρέπει στην Μπριζ να προβάλλει ως φαβορί για την πρόκριση και για να το ανατρέψει αυτό ο Παναθηναϊκός, σίγουρα θα χρειαστεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να επικεντρωθεί μόνο στην αμυντική του θωράκιση για να υπερασπιστεί το προβάδισμα του ενός γκολ που απέκτησε με τη νίκη του στη Λεωφόρο.

Η άσχημη παράδοση

Η κακή συνήθεια των «πρασίνων» να κρατάνε πολύ σπάνια το μηδέν στην άμυνα τους υποχρεώνει να ρισκάρουν στο μέτρο του δυνατού για να πετύχουν τουλάχιστον ένα γκολ στο «Στάδιο Γιαν Μπρεϊντέλ». Η παράδοση δεν είναι υπέρ τους. Οχι μόνο αποκλείστηκαν και τις τρεις φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την Μπριζ, αλλά δεν έχουν καταφέρει να σκοράρουν παρά μόνο μία φορά επί βελγικού εδάφους, στην ήττα τους με 2-1 από την Ντάρινγκ Βρυξελλών το μακρινό 1968. Εκτοτε έχουν παίξει εφτά φορές στο Βέλγιο (τρεις με την Μπριζ και από δύο με Αντερλεχτ και Σταντάρ Λιέγης) χωρίς να πετύχουν γκολ. Γνώρισαν πέντε φορές την ήττα και πήραν μόλις δύο ισοπαλίες με το «λευκό» 0-0.

Τα καλά νέα είναι ότι στην τελευταία του επίσκεψη στο Βέλγιο ο Παναθηναϊκός δεν έχασε. Πήρε πέρυσι 0-0 από τη Σταντάρ Λιέγης, αποτέλεσμα που δεν μπόρεσε να το αξιοποιήσει στη Λεωφόρο, παρότι ήταν καλύτερος και προηγήθηκε στο σκορ. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσει αυτή τη φορά το προβάδισμα που πήρε από το πρώτο παιχνίδι και να μην το σπαταλήσει αφελώς όπως πέρυσι. Και για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να ψάξει το εκτός έδρας γκολ, που θα του δώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι απουσίες

Πέρα από τη δυσμενή παράδοση που έχει στο Βέλγιο, ειδικά κόντρα στην Μπριζ, μεγάλο «αγκάθι» για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στο ματς της Τετάρτης τους δύο ποδοσφαιριστές που χρυσοπλήρωσε αυτό το καλοκαίρι για να τον βοηθήσουν να αλλάξει επίπεδο και να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Ο Μίκαελ Εσιέν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στους προσαγωγούς – κοιλιακούς και θα μείνει τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη εκτός αγωνιστικής δράσης, ενώ ο Σέρχιο Σάντσεθ τέθηκε αναγκαστικά εκτός πλάνων μετά την αποβολή του στο παιχνίδι της Λεωφόρου. Είναι ίσως ειρωνικό σε ένα από τα πιο κρίσιμα ματς της περιόδου να μένουν άδοξα στο περιθώριο οι δύο παίκτες που επιλέχθηκαν για να κάνουν τη διαφορά, αλλά το ποδόσφαιρο τα έχει αυτά. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να σταθεί σ’ αυτές τις απουσίες, όσο σημαντικές κι αν είναι. Οφείλει να τις ξεπεράσει για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Με δεδομένο ότι από τους νεοαποκτηθέντες μόνο ο Βέμερ θεωρείται σίγουρος για την ενδεκάδα στον αγώνα της Τετάρτης, οι «πράσινοι» θα στηριχθούν κατά βάση σε παίκτες από το περυσινό τους ρόστερ. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, με την έννοια ότι οι παίκτες αυτοί είναι μαζί δύο χρόνια και έχουν κτίσει μια ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα. Η ομοιογένεια μπορεί να αποδειχθεί ένα δυνατό όπλο για τον Παναθηναϊκό, σε αντίθεση με την Μπριζ, η οποία έχασε σημαντικούς παίκτες που την οδήγησαν στις επιτυχίες της περασμένης χρονιάς, με αποκορύφωμα την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο αγώνας στο «Στάδιο Γιαν Μπρεϊντέλ» δεν θα είναι ο τελευταίος φετινός ευρωπαϊκός για όποια από τις δύο ομάδες αποκλειστεί. Ο χαμένος του ζευγαριού θα διεκδικήσει μέσω των πλέι οφ του Αυγούστου τη συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Εκεί, ελπίζουν να βρεθούν και οι ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, αν ξεπεράσουν τα εμπόδια των Σπάρτακ Τρνάβα και ΑΙΚ Στοκχόλμης, αντίστοιχα. Το έπαθλο για τον νικητή του ζευγαριού, όμως, θα είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτερο, μιας και θα έχει την ευκαιρία να κυνηγήσει στα πλέι οφ την πρόκρισή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας εξασφαλισμένη στη χειρότερη περίπτωση τη συμμετοχή του στο (αναβαθμισμένο οικονομικά φέτος) Γιουρόπα Λιγκ.

Το οικονομικό δέλεαρ

Η πρόκριση έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη. Αν ο Παναθηναϊκός περάσει το εμπόδιο της Μπριζ, εξασφαλίζει τουλάχιστον 7 με 8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υπερδιπλασιαστούν εάν καταφέρει να προκριθεί στη συνέχεια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι ένα παιχνίδι, λοιπόν, όπου παίζονται πολύ περισσότερα από το γόητρο κι αν το αποτέλεσμά του είναι ευνοϊκό, οι «πράσινοι» θα έχουν την ευκαιρία να κτίσουν πάνω του ένα πολύ καλύτερο μέλλον…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT