Το δυσαναπλήρωτο κενό του Μπολτ

Το δυσαναπλήρωτο κενό του Μπολτ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς αθλητής στην ιστορία δεν έχει κερδίσει τόσο πολλά χρήματα ανά δευτερόλεπτο αγώνα όσο ο Γιουσέιν Μπολτ. Υστερα από τόσα χρόνια στο προσκήνιο, ο Τζαμαϊκανός διατηρεί αυτήν τη σπάνια ικανότητα να κάνει τον κόσμο να τρελαίνεται πριν, κατά και μετά τους αγώνες του. Στους επετειακούς αγώνες, στα μέσα Ιουλίου στο Λονδίνο, έκανε μια μεγαλοπρεπή υπόκλιση, πριν αρχίσει να παίζει… ντραμς στον αέρα όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα το όνομά του. Ομως η υπερβολική χαλάρωση πριν από την εκκίνηση έδωσε τη θέση της σε υπερβολική επιτάχυνση, κάνοντας το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου να σπαρταρά από ευχαρίστηση. Είναι δύσκολο να ζυγίσει κανείς πόσο τόνωσε ο Μπολτ τους αγώνες στο Λονδίνο, όμως το Ντάιαμοντ Λιγκ στη Ρώμη φέτος είχε 20.000 λιγότερους θεατές με τον Τζαμαϊκανό σπρίντερ απόντα.

Ωστόσο σε δύο χρόνια, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο, το 2017, θα τελειώσουν όλα. Δεν θα υπάρχει πια Μπολτ στον στίβο. Και ο Σεμπάστιαν Κόου, υποψήφιος για την προεδρία της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ΙΑΑF), είπε την ημέρα των επετειακών αγώνων ότι ο στίβος θα αντιμετωπίσει τότε ένα «πρόβλημα υψηλής τάξεως», διότι κατά την άποψή του ο Μπολτ έχει «κατακτήσει τη φαντασία του κόσμου όπως καμία άλλη αθλητική προσωπικότητα από τον Μοχάμετ Αλι στη δεκαετία του 1970».

Οσο κι αν μπορεί να έχουν αντιρρήσεις επ’ αυτού ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Λιονέλ Μέσι, ο κ. Κόου δεν έχει και πολύ άδικο. Ο Μπολτ είναι γνωστός από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ναϊρόμπι, και κάνει και όσους δεν είναι φίλοι του στίβου να θέλουν να δουν στίβο.

Η επιρροή του ξεπερνά τη συνήθη δημογραφική διείσδυση του αθλήματος. Οπως εξήγησε ο κ. Κόου: «Οταν το 2004 άρχισα την εκστρατεία για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου πήγαινα σε αγγλικά σχολεία και οι μαθητές ανέφεραν τα ονόματα του Ντέιβιντ Μπέκαμ και του Ρότζερ Φέντερερ. Μερικά χρόνια αργότερα, μιλούσαν για τον Μπολτ».

Τι θα γίνει λοιπόν όταν φύγει; Θα αφήσει πίσω του κενό μεγέθους 1,96 μέτρων, που δεν θα γεμίζει με τίποτα. Αναπόφευκτα ο στίβος θα γίνει λιγότερο ενδιαφέρων για τον κόσμο, με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Ο κ. Κόου είπε ακόμη ότι ο στίβος πρέπει να προωθήσει πρωταθλητές όπως η Αλισον Φίλιξ, η Βάλερι Ανταμς και ο Ντέιβιντ Ρουντίσα. Θα μπορούσε στη λίστα αυτή να βρίσκεται και ο Ρενό Λαβιλενί, αλλά δεν είναι και τόσο δημοφιλής.Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να παραμείνει δημοφιλής ο στίβος. Πέρα από ένα ετήσιο πρόγραμμα με συνοχή, τους αγώνες στους δρόμους των πόλεων και τους μεγάλους χορηγούς στο Ντάιαμοντ Λιγκ, καλό θα είναι να υπάρχουν περισσότερες αναμετρήσεις αθλητών κορυφαίου επιπέδου: Μπορεί να κοστίζει η πρόσκληση στον Μπολτ να αγωνιστεί κόντρα στον Τζάστιν Γκάτλιν, αλλά οι λιγότερο φανατικοί φίλοι του στίβου θα διερωτώνται ακόμη γιατί οι δυο τους δεν έχουν αγωνιστεί στην ίδια κούρσα από το 2013.

Μεγάλη είναι και η ζημιά από τα θετικά δείγματα ντόπινγκ, και τις κατηγορίες για ντοπάρισμα που εκτοξεύονται. Αν οι θεατές είναι καχύποπτοι γι’ αυτό που παρακολουθούν, γιατί να συνεχίσουν να το βλέπουν; Ο στίβος πρέπει να δώσει όσες δυνάμεις έχει, για να τιμωρήσει όσους ντοπάρονται και να κρατήσει καθαρό το άθλημα.

Ο στίβος έχει μια καθαρότητα που πρέπει να έχει απήχηση, Αφορά το τρέξιμο, τις ρίψεις και τα άλματα, το ταχύτερο και το μακρύτερο ή υψηλότερο δυνατόν, και με αυτό μπορούν όλοι να ταυτιστούν. Ομως, στη μετα-Μπολτ εποχή, θα μπορεί άραγε όποιος είναι επικεφαλής στο άθλημα να πείσει αρκετό κόσμο να μετέχει και να παρακολουθεί;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή