Στο Πεκίνο θα λάβουν χώρα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2022

Στο Πεκίνο θα λάβουν χώρα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2022

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Το Πεκίνο είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Η κινεζική πρωτεύουσα επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη από τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής σε μια ψηφοφορία που όπως αποδείχθηκε ήταν για «γερά νεύρα», αφού το Πεκίνο συγκέντρωσε 44 ψήφους έναντι 40 της Αλμάτι. Ετσι η κινεζική μεγαλούπολη είναι η πρώτη πόλη, στην ιστορία του θεσμού, η οποία θα διοργανώσει και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επέλεξαν το Πεκίνο με κριτήρια την ασφάλεια, την αξιοπιστία, αλλά και την πληθώρα εμπορικών ευκαιριών που θα γεννήσει μια νέα αγορά χειμερινών αθλημάτων για πάνω από 300 εκατ. άτομα στη βόρεια Κίνα.

Από την πλευρά της, η Αλμάτι, πρωτεύουσα του Καζαχστάν, επιθυμούσε να φέρει τους Αγώνες στην Κεντρική Ασία για πρώτη φορά, αλλά θεωρήθηκε από τους «Αθανάτους» ως πιο επικίνδυνη επιλογή. Ο πρωθυπουργός της, Καρίμ Μασίμοφ,απευθυνόμενος προς τη ΔΟΕ, ζήτησε από τα μέλη να φανούν «δυνατοί» και να δώσουν τη διοργάνωση των Αγώνων στη χώρα του. Η παθιασμένη τοποθέτησή του όμως δεν μετέπεισε τους «Αθανάτους».

Η διεκδίκηση της διοργάνωσης, ωστόσο, αποτέλεσε μια θαυμάσια μελέτη στις αντιθέσεις ανάμεσα στην πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως και σε μια πρώην σοβιετική δημοκρατία, που προσπαθεί να κατακτήσει μια θέση στον κόσμο. Προφανώς η μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη της Κίνας διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εξασφάλιση της διοργάνωσης. Η κινεζική επιτροπή υποψηφιότητας του Πεκίνου, μάλιστα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «όπως συνέβη με τους Ολυμπιακούς του 2008, η ολυμπιακή οικογένεια έδειξε εμπιστοσύνη και πάλι στο Πεκίνο. Θα είναι μια καταπληκτική διοργάνωση, που θα ενισχύσει τη δυνατότητα άνθησης του χειμερινών αθλημάτων στη χώρα μας, στην Ασία και στον υπόλοιπο κόσμο». Αξίζει να σημειωθεί πως το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει πολλές από τις υπάρχουσες ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, πριν σταματήσουν οι συγχαρητήριες χειραψίες της κινεζικής αποστολής, η ανάθεση των Χειμερινών Αγώνων του 2022 στην κινεζική πόλη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η οργάνωση Διεθνές Δίκτυο για το Θιβέτ αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η ΔΟΕ απέστειλε το λάθος μήνυμα, σε λάθος ανθρώπους και στον λάθος χρόνο. Η Κίνα θέλει o κόσμος να αδιαφορήσει για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εντυπωσιασθεί από τον κινεζικό πραγματισμό και τις δυνατότητες υλοποίησης. Αυτό, ακριβώς, έκανε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ανάθεση μιας ολυμπιακής διοργάνωσης για δεύτερη φορά είναι μια μεγάλη τιμή, ενώ αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ένα χαστούκι». Η οργάνωση, εξάλλου, επρόκειτο να διαμαρτυρηθεί και έξω από τα γραφεία της ΔΟΕ στη Γενεύη.

Τέλος, και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στην Κίνα όσο και στο Καζαχστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή