Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές του πετρελαίου καθώς όλα δείχνουν πως θα αυξηθεί το πλεόνασμα προσφοράς στη διεθνή αγορά, ενώ η ανατίμηση του δολαρίου συμπιέζει τις τιμές. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή, και το αργό ΗΠΑ υποχωρούσε χθες στα 47,52 δολ. και το Brent στα 53,94 δολ. το βαρέλι. Στη διάρκεια του Ιουλίου, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κατέγραψαν πτώση 15%. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ παρήγαν το β΄ τρίμηνο περίπου 31,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερο από την ημερήσια ζήτηση. Το πλεόνασμα προσφοράς ευθύνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, για το ότι οι δύο τιμές αναφοράς του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται 50% κάτω από τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Σε πτώση ο χρυσός

Η τιμή του χρυσού χάνει έδαφος επί έξι συναπτές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 1999. Την Παρασκευή, η τιμή του έφθασε τα 1.080 δολάρια η ουγγιά με μηνιαίες απώλειες 7,4%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2013. Στις 24 Ιουλίου, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διολίσθησε στα 1.077 δολάρια η ουγγιά και έτσι διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Η αξία του χρυσού έχει υποχωρήσει δραματικά στις διεθνείς αγορές λόγω της ανόδου του δολαρίου που αποδίδεται στην προοπτική αύξησης του βασικού επιτοκίου στις ΗΠΑ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία. Η τιμή του χρυσού, όπως των υπολοίπων εμπορευμάτων, εξασθενεί με την άνοδο του αμερικανικού νομίσματος. Την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε πως ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 2,3% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ υπήρξε παράλληλα προς τα πάνω αναθεώρηση στο 0,6% για το πρώτο τρίμηνο αντί της συρρίκνωσης που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η πτώση της τιμής του χρυσού οφείλεται, επίσης, στο ότι ο ρόλος του ως επενδυτικού καταφυγίου έναντι του πληθωρισμού δεν ισχύει, διότι είναι πολύ χαμηλή η άνοδος των τιμών στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Ελάχιστες διακυμάνσεις παρουσίασαν οι τιμές και οι αποδόσεις των τριών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς πλατφόρμες την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς δεν υπήρξαν νεότερες εξελίξεις για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, που βρίσκονται από την αρχή της εβδομάδας στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, η καλοκαιρινή ηρεμία επέφερε σχεδόν σταθεροποιητική εικόνα και στα ευρωομόλογα της περιφέρειας, αφού οι περισσότεροι επενδυτές ετοιμάζονται για τις διακοπές τους. Η τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την Παρασκευή κυμάνθηκε σήμερα στα 53,40 λεπτά του ευρώ από 53,20 λεπτά του ευρώ την Πέμπτη. Η απόδοση χθες διαμορφώθηκε στο 11,85% έναντι 12,10% τις προηγούμενες ημέρες. Ετσι, το spread (διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο γερμανικό) ανήλθε την Παρασκευή στις 1.120 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή