Οι επενδυτές θα αργήσουν να επιστρέψουν στα ελληνικά ομόλογα

Οι επενδυτές θα αργήσουν να επιστρέψουν στα ελληνικά ομόλογα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη κι αν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι επενδυτές μάλλον θα αργήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε χαμηλή αξιολόγηση, ενώ η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ένας ακόμη παράγοντας που αποθαρρύνει τους επενδυτές. Από την άλλη, ως ένα στοιχείο αισιοδοξίας, τα επενδυτικά ταμεία που έχουν τοποθετήσεις στην Ελλάδα διατηρούν τις θέσεις τους σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας.

Η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων έχει κλείσει από τις 29 Ιουνίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls. Επίσης, το Χρηματιστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του, αν και είναι πιθανό να ανοίξει σύντομα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ ενέκρινε τις ελληνικές προτάσεις για την επαναλειτουργία του.

«Παραμένουμε ουδέτεροι έναντι των ελληνικών ομολόγων», λέει κ. Νίκολας Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων της Invesco. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι που αποθαρρύνουν τις τοποθετήσεις σε ελληνικό χρέος σε αυτήν τη φάση. Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι σταθερός κατ’ ανάγκην, λέει, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι πιθανόν ο ιδανικότερος να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις και, αν παραιτηθεί, ο κίνδυνος για την υλοποίησή τους θα αυξηθεί.

Η Fidelity σχεδιάζει να διατηρήσει την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα στη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με τον κ. Ντιρκ Μπράντενμπουργκ, αναλυτή ομολόγων του οίκου. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι λίγο καλύτερη τώρα, αλλά είναι απίθανο οι επενδυτές να ενισχύσουν τη θέση τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μήνες που παραδοσιακά η ρευστότητα είναι ελάχιστη. Τα ελληνικά ομόλογα επωφελούνται από την απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά το σημαντικότερο είναι εάν οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προσθέτει.

Η Greylock είναι από τα funds που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Ντιέγκο Φέρο, επικεφαλής επενδυτικής πολιτικής. Η κατάσταση στην Ελλάδα ομαλοποιείται και η χώρα λαμβάνει τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της. Τα ελληνικά ομόλογα είναι φθηνά, δεδομένου ότι η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει σύντομα, εκτιμά. Η διακύμανση των τιμών οφείλεται στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών, υποστηρίζει. Η ρευστότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων αυξήθηκε μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές. Πιο πριν ήταν πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος συναλλαγές, ειδικά από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου.

Η JPMorgan Asset Management θα μείνει μακριά από το ελληνικό χρέος στο ορατό μέλλον, όπως έκανε τα τελευταία πολλά χρόνια, λέει ο κ. Ντέιβιντ Ταν, υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας. Ολα τα μέρη που συμμετέχουν στις συζητήσεις για το χρέος συμφωνούν ότι απαιτείται κάποιας μορφής αναδιάρθρωση, έστω κι αν αυτή δεν είναι εμπροσθοβαρής. Πιθανότατα θα δοκιμάσουν κάποια μακρά περίοδο χάριτος ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Ημερομηνία κλειδί είναι η 20ή Αυγούστου, που πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα στην ΕΚΤ. Ισως η Ελλάδα χρειαστεί κάποιο δάνειο-γέφυρα αν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Oρισμένοι τραπεζίτες ενθαρρύνουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters.

Η RBS συστήνει αγορά πενταετών ελληνικών ομολόγων, με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, κάτι που θα εξαρτηθεί όμως από το αν η Αθήνα υπογράψει, τελικά, νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Αγορά ελληνικών ομολόγων αν πέσουν οι τιμές συστήνει και η Credit Suisse, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων νομοθετών να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Ωστόσο άλλοι αποτρέπουν τους επενδυτές από την ελληνική αγορά ομολόγων, υπό τον φόβο ενός νέου κεφαλαίου στην ελληνική κρίση. «Ασχέτως του τι θα συμβεί με το QE, θα εξακολουθήσει να είναι άκρως πολιτικό το ζήτημα, και γι’ αυτό αποφεύγουμε να δώσουμε ξεκάθαρες εμπορικές συστάσεις υπέρ της Ελλάδας», ανέφερε ο Αμπισεκ Σινγκχάνια της Deutsche Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή