«Πρωτεύουσα» εμπορικών κέντρων η Μόσχα

«Πρωτεύουσα» εμπορικών κέντρων η Μόσχα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Jones Lang LaSalle, ολοκληρώθηκαν 342.000 τ.μ. νέων κέντρων, μια αύξηση της τάξεως του 41% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μετά και αυτήν την εξέλιξη, πλέον η ρωσική πρωτεύουσα αποτελεί την πόλη με τη μεγαλύτερη προσφορά εμπορικών κέντρων πανευρωπαϊκά. Συνολικά, το απόθεμα των εμπορικών ανέρχεται σε 4,52 εκατ. τ.μ., έναντι 4,497 εκατ. τ.μ. στο Παρίσι και 2,5 εκατ. τ.μ. της Μαδρίτης, που κατατάσσεται στην τρίτη θέση της Ευρώπης. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μία ακόμη ρωσική μεγαλούπολη, η Αγία Πετρούπολη, βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 2,1 εκατ. τ.μ.

Πάντως, πλέον, οι αναλυτές διαβλέπουν αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού ανέγερσης νέων κέντρων στη Μόσχα, καθώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προστεθούν μόλις 78.000 τ.μ. στην αγορά. Ως εκ τούτου, το 2015 προβλέπεται να ολοκληρωθεί με πτώση της τάξεως του 30% σε σχέση με το 2014, με το συνολικό μέγεθος να διαμορφώνεται εν τέλει σε 420.000 τ.μ. Αυτό θα συμβεί, γιατί πλέον θα ολοκληρωθούν και τα τελευταία εμπορικά κέντρα που είχαν ξεκινήσει να υλοποιούνται πριν από την κρίση της Ουκρανίας και την οικονομική κρίση που πλέον έχει προκληθεί στη ρωσική οικονομία, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων.

Τιμές ενοικίων

Πάντως, από πλευράς των τιμών των ενοικίων, η τάση είναι σταθεροποιητική, με το ύψος ενοικίασης σε ποιοτικά κέντρα να κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 3.800 ευρώ/τ.μ. ετησίως, ενώ η μέση τιμή ενοικίασης ξεκινά από τα 400 ευρώ/τ.μ. ετησίως και φτάνει έως τα 1.450 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT