Στο επίκεντρο τα χρηματιστήρια Σαγκάης και Αθήνας

Στο επίκεντρο τα χρηματιστήρια Σαγκάης και Αθήνας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματιστήρια Σαγκάης και Αθηνών, βίοι παράλληλοι αυτό το καλοκαίρι στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Το κινεζικό χρηματιστήριο απασχολεί την επικαιρότητα λόγω της κατάρρευσής του, που εξελίσσεται από τα μέσα Ιουνίου εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης αλλά και της φούσκας των κινεζικών μετοχών.

Αντίθετα το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις «πρώτες σελίδες», επειδή παρέμεινε κλειστό για δεύτερο συνεχή μήνα, έχοντας συμπληρώσει ήδη 25 εργάσιμες μέρες χωρίς λειτουργία. Είναι η πρώτη φορά που κλείνει για τόσο μεγάλο διάστημα ένα χρηματιστήριο της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα θα είναι η πρώτη φορά που θα επαναλειτουργήσει με περιορισμούς για τους ημεδαπούς επενδυτές.

Σε δημοσίευμά του για την Αθήνα αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρει τα εξής: «Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να ανοίξει ξανά κάποια στιγμή σηματοδοτώντας –ελπίζουμε– την επιστροφή προς την κανονικότητα για την ταλαιπωρημένη χώρα της Μεσογείου» και προσθέτει: «Ωστόσο, αν δεν αποκατασταθούν πλήρως οι εργασίες και η κανονική λειτουργία του χρηματιστηρίου, η επαναλειτουργία του Χ.Α. μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής».

Σε έκθεση αναλυτών της Rabobank για το κλειστό  χρηματιστήριο υπογραμμίζονται τα εξής:  «Η επαναλειτουργία των  ελληνικών  αγορών  θα έστελνε αναμφίβολα ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας σε κάτι που τουλάχιστον μοιάζει με κανονικότητα».  Ερμαιο του παγκόσμιου  ξεπουλήματος (sell-off) που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο  διάστημα  μπορεί να καταστεί  το  ελληνικό χρηματιστήριο, όταν ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία του.

Οπως ανέφερε σε δημοσίευμά του στη διάρκεια της εβδομάδας το πρακτορείο Marketwatch, «η ελληνική αγορά βρίσκεται κλειστή εδώ και έναν ολόκληρο μήνα, ενώ καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για το άνοιγμά της. Τι θα συμβεί όταν ανοίξει εκ νέου το χρηματιστήριο; Πώς θα αντιδράσουν οι ελληνικές μετοχές κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους έπειτα από ένα μήνα; Πόσο ευάλωτη στο μαζικό sell-off θα είναι η ελληνική αγορά;».

Οπως υποστηρίζει το Marketwatch, «όταν το ελληνικό χρηματιστήριο ανοίξει, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο δράμα. Η βίαιη πτώση στην οποία έχουν επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα οι κινεζικές μετοχές προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς απ’ άκρη σ’ άκρη στις διεθνείς αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα είναι εύκολο να ξεφύγει από αυτή τη δίνη». Ταυτόχρονα οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν δώσει τελικές ημερομηνίες μέχρι να αποφασίσουν τη διαγραφή των ελληνικών μετοχών και δεικτών από τους διεθνείς δείκτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο αγγλικός οίκος Ftse Group έδωσε δεκαήμερη παράταση μέχρι να λάβει τις αποφάσεις του για την υποβάθμιση της Αθήνας. Ετσι, η 24η Ιουλίου 2015 που ήταν η πιο πρόσφατη, ανανεώθηκε μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2015. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης MSCI θα περιμένει το άνοιγμα του ελληνικού χρηματιστηρίου μέχρι και τις 19 Αυγούστου 2015 και ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx μέχρι και τις 20 Αυγούστου 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT