Σύντομα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΟΕΙΔΩΝ

Ρομπότ με… αυτογνωσία

Ενα ακόμη ορόσημο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έγινε πραγματικότητα στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στη Νέα Υόρκη, όπου πριν από λίγες ημέρες τρία ρομπότ ΝΑΟ παρουσίασαν… σημάδια αυτογνωσίας, περνώντας με επιτυχία μια παραλλαγή ενός τεστ που έχει σχεδιαστεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων προγραμμάτισε τα ανδροειδή ώστε να «πιστέψουν» πως σε δύο από αυτά είχε δώσει ένα «χάπι» που απενεργοποίησε την ομιλία τους, χωρίς ωστόσο να τους αποκαλύψει ποια ήταν τα δύο συγκεκριμένα ρομπότ από την τριάδα που δεν μπορούσαν πια να μιλήσουν. Οταν τα ρώτησαν ποιο ρομπότ δεν είχε πάρει «χάπι», και τα τρία ήταν έτοιμα να απαντήσουν πως δεν γνωρίζουν. Ωστόσο, το ανδροειδές που μπορούσε ακόμη να μιλήσει, όταν το συνειδητοποίησε ακούγοντας τη φωνή του, άλλαξε απάντηση, δηλώνοντας πως ήταν το μόνο που δεν είχε χάσει την ομιλία του. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου υποστηρίζουν πως τους ενδιαφέρουν οι πρακτικές συνέπειες του επιτεύγματος, δηλαδή ο προγραμματισμός μηχανών για εργασίες που απαιτούν πιο εξελιγμένες πνευματικές δεξιότητες.

ΛΥΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Εκτυπωτής 3D κατασκευάζει καταφύγια

Μια άμεση λύση στις τεράστιες ανάγκες για στέγαση που δημιουργούνται από μια φυσική καταστροφή, όπως ένας ισχυρός σεισμός, αναπτύσσουν Γάλλοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ναντ, δημιουργώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που μπορεί να χτίζει καταφύγια σε χρόνο-ρεκόρ. Με όνομα INNOPrint 3D, ο 3D εκτυπωτής κατασκευάζει μικρά οικήματα διαστάσεων 3x3x3 μέτρων, εκτυπώνοντας εκτός από τους τοίχους και την οροφή τους. Μάλιστα, με την τοποθέτηση και της μόνωσης, κάθε τέτοιο καταφύγιο είναι έτοιμο μέσα σε 20-30 λεπτά, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετούς μήνες από ανθρώπους που έμειναν άστεγοι. Για την ανάπτυξη του INNOPrint 3D, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με τη γαλλική εταιρεία Capacites, ενώ ήδη έχουν στα σκαριά ένα πιο εξελιγμένο μοντέλο του, το οποίο θα «εκτυπώνει» ακόμη μεγαλύτερα κτίρια (με ύψος έως 7 μέτρα) και υποδομές όπως γέφυρες, μέσα σε λίγες ώρες.

ΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΥ

«Στολή» για κινητικά προβλήματα

Την έκτη γενιά του εξωσκελετού της ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ισραηλινή εταιρεία ReWalk Robotics, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή ρομποτικών «στολών» που επιτρέπουν σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να εγκαταλείψουν το αναπηρικό καροτσάκι και να ξαναπερπατήσουν. Οπως και τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, το βασικό εξάρτημα του ReWalk 6.0 είναι δύο μηχανικά στηρίγματα που δένονται κατά μήκος των ποδιών και, χρησιμοποιώντας περίπλοκους αλγόριθμους, μπορούν από το κέντρο βάρους του σώματος να αντιληφθούν προς τα πού θέλει να κινηθεί ο χρήστης της στολής, αναλαμβάνοντας να υποκαταστήσουν τη λειτουργία των κάτω άκρων. Οι σημαντικότερες καινοτομίες του νέου εξωσκελετού είναι το πιο εργονομικό ντιζάιν, το μικρότερο βάρος και ο καλύτερος έλεγχος του περπατήματος. Ετσι, εξασφαλίζει ταχύτητα βάδισης έως και 61 εκατοστά το δευτερόλεπτο, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε ανάλογη «στολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή