Φονικές πλημμύρες στον Κόλπο της Βεγγάλης

Φονικές πλημμύρες στον Κόλπο της Βεγγάλης

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΚΟΥΤΑ. Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών στον Κόλπο της Βεγγάλης, ενώ 200.000 άλλοι έχουν συρρεύσει στα ειδικά καταφύγια, κάποιες φορές χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιες βάρκες από λάστιχα και σανίδες.

Η Ινδία δέχεται το 80% των ετήσιων βροχοπτώσεων στο διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, αλλά η κατάσταση φέτος επιδεινώθηκε λόγω του κυκλώνα Κόμεν, που έπληξε την ανατολική ακτή της Ινδίας, την Παρασκευή. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι πολιτείες της Δυτικής Βεγγάλης, της Οντίσα και της Μανιπούρ, στην οποία, μάλιστα, σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ατόμων και την εξαφάνιση ενός ολόκληρου χωριού. «Εχουμε τέσσερα χρόνια να δούμε τέτοια πλημμύρα», είπε ο κυβερνήτης της Δυτικής Βεγγάλης, Μαματά Μπάνερτζι. «Ως τώρα οι πλημμύρες ήταν τεχνητές και τις διαχειριστήκαμε με αρκετή επιτυχία. Αλλά τώρα η κατάσταση φεύγει εκτός ελέγχου».

«Τεχνητές» πλημμύρες έχουν προκληθεί από το ελεγχόμενο άνοιγμα φραγμάτων που πλησιάζουν το σημείο υπερχείλισης. Τώρα σε πολλές περιοχές, οι δρόμοι και οι γέφυρες έχουν παρασυρθεί από τα νερά, καθιστώντας δύσκολη την προσέγγιση των επιζώντων από τα συνεργεία διάσωσης, που διανέμουν καθαρό νερό και φαγητό.

Οι ετήσιοι μουσώνες είναι ευλογία για τη γεωργία στην Ινδία, αλλά συχνά οδηγούν σε καταστροφές. Η γειτονική Μιανμάρ, επίσης, επλήγη από τον τυφώνα Κόμεν και τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 ατόμων. Τέσσερις περιοχές στην κεντρική και δυτική Μιανμάρ έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη. «Χάσαμε ό,τι είχαμε.

Το σπίτι μας είναι ακόμα κάτω από τη στάθμη του νερού», δήλωσε ο 62χρονος γεωργός από τη Μιανμάρ, Χτάι Σέιν. «Εχουμε ξαναδεί πλημμύρες, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο. Φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή