ΠΝΠ για την πληρωμή των συμβούλων της κυβέρνησης

ΠΝΠ για την πληρωμή των συμβούλων της κυβέρνησης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση για να διασφαλίσει την αμοιβή των συμβούλων που συμμετέχουν τους τελευταίους μήνες στη διαπραγμάτευση, αλλά και για να προσλάβει νέους εφόσον απαιτηθεί, έδωσε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Στην Πράξη προβλέπεται ότι «με αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου για την οικονομική πολιτική (ΚυΣΟιΠ), μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι 3 μηνών, σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) σε χρηματοπιστωτικά, νομικά και οικονομικά θέματα, για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης με τους 4 θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ). Μάλιστα, στην ΠΝΠ αναφέρεται ότι οι δαπάνες που θα προκαλούνται από τις τρίμηνες συμβάσεις θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών «με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών «εξουσιοδοτούνται να υπογράφουν από κοινού τις ανωτέρω συμβάσεις έργου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την ΠΝΠ για να καλύψει τις αμοιβές συμβούλων που είχε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά και για να διασφαλίσει τη συμμετοχή των ίδιων και άλλων στις διαπραγματεύσεις από εδώ και στο εξής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γκλεν Κιμ, ο οποίος βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις σχεδόν από τις αρχές της σημερινής κυβέρνησης και έως τώρα απλώς το Δημόσιο κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του στο εξωτερικό όταν ακολουθούσε τις ελληνικές αποστολές.

Αν και ο κ. Κιμ ήταν αρχικά στην ομάδα του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, πολύ γρήγορα αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της κυβερνητικής ομάδας, ενώ σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτου και ασχολείται σύμφωνα με πληροφορίες με τα κρίσιμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθεί η αμοιβή που θα λάβει για τους επόμενους τρεις μήνες της συμμετοχής του στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και αν αυτή η αμοιβή θα περιορίζεται στις υπηρεσίες του ίδιου ή και συνεργατών του. Πάντως, χθες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η εν λόγω ΠΝΠ δεν συντάχθηκε για να προσληφθεί κάποιος ξένος εμπειρογνώμονας που θα συγγράψει το νέο Μνημόνιο. Ωστόσο, σημείωναν ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με “διακεκριμένους εμπειρογνώμονες” γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δημιουργία νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας». Και πρόσθεταν ότι «η πολυπλοκότητα τουλάχιστον των δύο αυτών θεμάτων απαιτεί και εξειδικευμένες γνώσεις και χειρισμούς, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες που θα επιβαρύνουν την οικονομία και ειδικότερα τους πολίτες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κιμ έχει παρελθόν σε κρίσεις αντίστοιχες με τη σημερινή της Ελλάδας. Η ισλανδική κυβέρνηση τον είχε προσλάβει –μεταξύ άλλων– για να διαμορφώσει το σχέδιο άρσης των capital controls που είχαν επιβληθεί εκεί, ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή