Θεία λειτουργία στη μνήμη αγιοποιημένου… τσάρου

Θεία λειτουργία στη μνήμη αγιοποιημένου… τσάρου

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεία λειτουργία στη μνήμη του τσάρου Νικολάου του τελευταίου της Αγίας Ρωσίας και της οικογένειάς του προγραμματίστηκε να γίνει στην εκκλησία της Παναγίτσας Κολοκυνθούς στην Αθήνα, επί των οδών Λένορμαν και Κηφισού, την περασμένη Κυριακή. Τελευταία στιγμή όμως η λειτουργία δεν ετελέσθη, λόγω «αδιαθεσίας του ιερωμένου της εκκλησίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει αναγνωρίσει τον τσάρο Νικόλαο ως άγιο τοπικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα, στις 15 Αυγούστου 2000 αγιοποιήθηκε με το όνομα «Αγιος Νικόλαος ο το Πάθος Φέρων». Καθώς στην ενορία της Παναγίτσας Κολοκυνθούς στην Αθήνα ζουν πολλοί μετανάστες ρωσικής καταγωγής, υπεβλήθη αίτημα από κάποιους να τελεσθεί λειτουργία την περασμένη Κυριακή 30 Ιουλίου «υπέρ των Αγίου μάρτυρος Τσάρου Νικόλαου του τελευταίου της Αγίας Ρωσίας και της μαρτυρικής οικογένειάς του».

Η ανακοίνωση αυτή παραξένεψε τους Ελληνες πιστούς. Μάλιστα κάποιοι έδωσαν και πολιτικό χαρακτήρα στη λειτουργία, θυμίζοντας ότι ο τσάρος εκτελέστηκε στις 17 Ιουλίου 1918 από τους Μπολσεβίκους.

Την περασμένη Κυριακή στην εκκλησία της Παναγίτσας Κολοκυνθούς μαζεύτηκαν λίγοι πιστοί (κυρίως ηλικιωμένες γυναίκες), ενώ διακριτική ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας. Ομως η θεία λειτουργία δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς, όπως ανακοινώθηκε την ίδια μέρα στους λιγοστούς πιστούς, ο ιερέας είχε ασθενήσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Να σημειωθεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει αγιοποιήσει τον τσάρο Νικόλαο, και γι’ αυτό, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» εκκλησιαστικές πηγές,  δικαιολογείται  παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής για τη μη τέλεση θείας λειτουργίας για έναν  άγιο  που  δεν αναγνωρίζει το  Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή