Οχι στη δημιουργία «κακής τράπεζας»

Οχι στη δημιουργία «κακής τράπεζας»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για δημιουργία «κακής τράπεζας» στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» φαίνεται ότι έχει σχεδόν αποκλειστεί από τους θεσμούς, καθώς, σύμφωνα με πηγές των πιστωτών, μία τέτοια κίνηση ενέχει «ηθικούς κινδύνους».

Η πλευρά των πιστωτών προκρίνει λύση η οποία θα προστατεύει μόνιμα τις ευπαθείς ομάδες ιδιοκτητών ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Η γενική αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να μην επεκτείνεται πέραν των ευπαθών ομάδων. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα πρέπει να αναπτύξουν συστήματα διαχείρισης φερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων, να ενισχύσουν τις διαδικασίες είσπραξης και να υπάρχουν υπηρεσίες παροχής διαχείρισης οφειλών και ενημέρωσης. Αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων απαιτείται ο εκσυχρονισμός και η ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών μέσω της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των πιστωτών, η κυβέρνηση παρουσίασε την πρότασή της για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι το πνεύμα του νόμου που προτείνει η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου, αλλά, όπως παραδέχθηκε, «οι διαπραγματεύσεις που έχουν μεσολαβήσει έχουν οδηγήσει σε αρκετές αλλαγές». Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, πρόκειται για «νόμο που θα αφορά τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια, με στόχο τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων».

Η συνέχιση της συζήτησης παραπέμπεται σήμερα σε νέα συνάντηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης (Asset Management Company), η οποία θα μπορούσε να έχει είτε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», είτε εποπτικό ρόλο, με τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» να γίνεται ανά τράπεζα. Από την πλευρά των πιστωτών προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του ελέγχου της ποιότητας των δανείων των τραπεζών και εν συνεχεία των stress test, από τα οποία θα προκύψει και το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των διαδικασιών έως τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να ακολουθήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πριν από την ενεργοποίηση της οδηγίας για το bail in στις αρχές του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή