Σύντομα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Fitch: O κίνδυνος για Grexit παραμένει

Πιο ευνοϊκές φαίνονται σήμερα οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, ενώ δεν έχει καθόλου αποκλειστεί πιθανή έξοδος της Ελλάδας από αυτήν. Επίσης, δεν αναμένεται βελτίωση στην αξιολόγηση της δανειοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως είχε συμβεί το 2014. Τα σχετικά αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, επισημαίνοντας και την υποβάθμιση της Ελλάδας λόγω της κρίσης. Παρατηρεί ότι υπάρχει κίνδυνος και το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας να εκτραπεί της πορείας του, όπως αντίστοιχα συνέβη και με τα δύο προηγούμενα. Ενα Grexit μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα spread των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας και να οξύνει το ευμετάβλητο της αγοράς. Οι 14 στις 19 χώρες της Ευρωζώνης έχουν σταθερές προοπτικές, δύο θετικές και δύο αρνητικές. Αυτά δείχνουν πως το πιθανότερο είναι να διατηρήσουν τις θέσεις αυτές την επόμενη διετία.

Υπέρ της ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα εμβαθύνει περαιτέρω την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τάσσεται η Ιταλία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας, Πιερ Κάρλο Παντόαν, στήριξε το σκεπτικό του Ταμείου στο ότι η νομισματική ένωση πρέπει να βασισθεί όχι μόνον στο νόμισμα αλλά και σε κοινά στοιχεία, όπως ένα νομισματικό ταμείο για τον κοινό χαρακτήρα των πόρων, έναν μηχανισμό προστασίας έναντι των κραδασμών στην απασχόληση και έναν ενιαίο προϋπολογισμό.

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου με ΗΠΑ

To 2016 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για τη σύναψη της συμφωνίας για την απελευθέρωση εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων. Η συμφωνία θα καλύπτει το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου και θα συνιστά τη μεγαλύτερη του είδους. «Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να ολοκληρωθεί το 2016», δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ. «Είναι το αισιόδοξο σενάριο, αλλά είναι εφικτό». Οι πολέμιοι της συμφωνίας τη θεωρούν απειλή και προβλέπουν νομικές επιθέσεις από πολυεθνικές με αφορμή τη νομοθεσία της Ε.Ε. για το περιβάλλον και τα τρόφιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή